Pastinaak wordt ook wel de ‘witte peen’ genoemd. Het is zeker de moeite waard om een plekje voor deze –bijna – vergeten groente vrij te houden in je moestuin. Pastinaak heeft een zoete, anijsachtige smaak. Je kunt deze groente heel goed zelf zaaien, maar dan moet je wel wat geduld hebben. De teelt duurt namelijk gemiddeld een halfjaar. Lees hier alles over pastinaak kweken. 

Pastinaak zaaien

Je zaait pastinaak in het voorjaar en aan het begin van de winter is hij klaar om geoogst te worden. Kies voor het zaaien van pastinaak een zonnig plekje in luchtige grond. Pastinaken hebben weinig bemesting nodig. Wil je een handje helpen, is een kaliumrijke mest zeer geschikt. Deze stimuleert de groei van de wortels. Houd bij het maken van de rijen een afstand van 35 cm aan. Als de planten ruimte krijgen om te groeien, worden ze steviger.

Zaai de zaden ongeveer een centimeter diep en bedek ze met een laagje aarde. Pas na een week of drie zijn de eerste kiemplantjes te zien. Zorg dat je de aarde waarin je zaait luchtig is en dat deze de eerste weken voldoende vochtig is. Wanneer de grond te droog is, kan het zijn dat de zaden niet ontkiemen of duurt het kiemen nog iets langer.

Weten wat en wanneer je nog meer kunt zaaien? Bekijk de zaaikalender.

pastinaak kweken, moestuin, vergeten groente, zaaien, oogsten, pastinaak, tuinen.nl

Warme wintersmaak

Pastinaak is een echte wintergroente. Want hoewel hij aan het begin van de winter klaar is om geoogst te worden, kan de groente goed tegen vorst. Het is dus geen probleem om hem nog iets langer in de grond te laten zitten. Door de kou wordt het zetmeel in de pastinaak omgezet in suikers. Dit resulteert in een zoete en warme smaak.

Je kunt de pastinaak met een spitvork uit de grond halen. Steek hem naast de pastinaken recht in de grond en haal hem schuin omhoog. Met de hand trek je de pastinaken dan aan het loof uit de grond. Draai vervolgens het loof van de pastinaken af en ze zijn klaar om mee te nemen. Het is wel aan te raden om ze meteen al schoon te spoelen met water.

Lees meer  Fruit uit eigen tuin

Pastinaak kun je gebruiken in een stamppot of soep, maar je kunt hem ook rauw eten. Makkelijk te maken zijn pastinaakchips. Bekijk hier hoe je deze snack zelf kunt maken:

Lees ook: Kweek je eigen ananasplant