Paprika kun je gemakkelijk zelf kweken. Het is een heerlijke vruchtgroente die je al in het vroege voorjaar kunt voorzaaien in huis of in een kas.  Als het in mei warmer wordt buiten kunnen de jonge planten naar buiten en in de volle grond. Zo geniet je in de zomer van zelf gekweekte paprika’s. 

Paprikasoorten die je zelf kunt kweken

De blok- en puntpaprika vind je in allerlei kleuren en maten en is – net als de Spaanse peper –  één van de meest bekende soorten van de Capsicumfamilie. De zaden zijn te koop in tuincentra, maar je kunt ook de zaden gebruiken van paprika’s die je zelf gebruikt hebt voor het eten. Deze even goed afspoelen en laten drogen is voldoende om de groente zelf te kunnen kweken.

Voorzaaien van de paprika

Aangezien groenten als pepers en paprika’s een langere opkweekperiode nodig hebben, kun je het beste in februari al starten met voorzaaien in kweekbakken, een eierdoos of plastic bekers. Deze kun je binnen op de vensterbank zetten. Zo pak je het voorzaaien aan:

  • Vul de potjes met zaaigrond die op kamertemperatuur is en zaai de zaden op 1 cm diepte.
  • Besproei daarna de potjes met lauwwarm water.
  • Dek de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat en zet de potjes op een warme plek in de vensterbank of op een radiator.
  • Geef de potjes verder dagelijks wat verse lucht door het plastic of glas even te verwijderen.

paprika, zelf kweken, zaaien,

Verzorging van de zaailingen

Bij de juiste kamertemperatuur komen de eerste sprietjes van de kiemende paprikazaden na twee à drie weken omhoog. Dit is gelijk het moment dat het plastic of de glasplaat verwijderd mag worden. Vanaf het moment dat de plantjes twee tot vier bladeren hebben gekregen, kun je iedere zaailing verspenen (overzetten) naar eigen potjes:

  • Stop de plantjes tot aan het eerste blaadje diep in de grond en spuit de plantjes elke dag een beetje nat met de plantensproeier.
  • Draai de bakjes of de kleine kweekkas ook regelmatig een kwart of halve slag om. Zo kunnen alle jonge planten van voldoende zonlicht voorzien om volop te groeien.
  • Wanneer de potjes vol met wortels zitten, is het tijd om de jonge paprika’s in een grotere potten te verpotten.
Lees meer  Zelf broccoli kweken

Naar buiten met paprikaplantjes

Vanaf half/eind mei, wanneer het lekker warm is, mogen de planten dan eindelijk naar buiten:

  • Zet ze op een zonnige plek in de volle grond of verpot de planten naar een grotere pot.
  • Plant je meerdere planten in één grote pot? Houd dan voldoende afstand tussen de planten en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de rand van de pot.
  • Geef de planten extra steun door middel van een stok om het hangen te voorkomen en zorg voor een goed bemeste grond.

Paprika’s uit eigen tuin oogsten

De zelf geweekte paprika’s zijn rijp zodra deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Besef dat wanneer je rode paprika’s wilt kweken, het volledig rijpen naar de rode kleur de plant veel energie kost. Om het aanmaken van nieuwe vruchten te stimuleren kun je daarom beter ook zo nu en dan wat groene vruchten oogsten (smaken ook prima!). ‘Groene paprika’s’ zijn eigenlijk altijd paprika’s die nog niet zijn gerijpt tot hun ‘echte’ kleur.

paprika's zelf kweken in tuin

Paprika’s uit eigen tuin bewaren

De volwassen paprika’s, groen of rood, die een dik vruchtvlees hebben kan je lang bewaren in de groentelade van de koelkast. Het bewaren lukt ook goed op een koele plaats zoals een kelder, op voorwaarde dat de vruchten afgedekt worden met papier. Hierdoor wordt voorkomen dat de paprika’s snel vocht verliezen. De geplukte groene vruchten zullen nooit tot rood overgaan, maar rijpen oranje af. Dit doet niets af aan de kwaliteit van de vrucht.

 

Voedingswaarde paprika

Deze supergroente zit vol vitamine A, C, B6 en bètacaroteen, maar ook mineralen als foliumzuur, vezels, mangaan en vitamine K. Paprika’s stimuleren het immuunsysteem en de huid om zich sneller te herstellen. Dit komt door de combinatie van mineralen en vitaminen.

Tip: Ga ook aan de slag met onder andere peper & aubergine!