Ben jij ook een aardappeleter? Goed nieuws! Aardappels kun je makkelijk zelf voorkiemen en poten.
Verschillende aardappelrassen
- Vroege aardappelrassen: Frieslander, Gloria, Junior
- Halfvroege aardappelrassen: Bintje, Toluca, Roseval
- Late aardappelrassen: Nicola, Pimpernel, Raja
Voorkiemen pootaardappels
Kiem de pootaardappels eerst 3 weken voor, zodat er scheuten uit de aardappels komen. Leg de pootaardappels in bakjes – zonder aarde – op een plaats met veel licht en een temperatuur van ongeveer 10 °C.
Poten
Na het voorkiemen poot je de aardappels. Wanneer je dit doet, hangt af van het ras:
- Vroege aardappelrassen: vanaf half maart
- Halfvroege aardappelrassen: vanaf begin april
- Late aardappelrassen: vanaf begin tot eind april
Maak een kuiltje in de grond van 5 tot 10 cm. Leg de aardappel in het kuiltje – met de uitlopers naar boven – en bedek hem met aarde. Zorg dat er tussen de aardappels minimaal 60 cm zit.
Bodem en bemesting
Aardappels hebben een voedselrijke, vochtige bodem nodig. Werk een flinke laag compost door de grond en geef regelmatig water, zeker bij warm weer.
Aanaarden van aardappels
Zodra de plantjes 20 cm hoog zijn, pak je ze in met een extra laag aarde tot de onderste laag blaadjes. Met dit ‘aanaarden’ voorkom je dat de knollen boven de grond uitkomen.
Oogsten
Wanneer de blaadjes slap gaan hangen, is het tijd om te oogsten. Vroege rassen oogst je in juni, halfvroege en late rassen vanaf augustus. Steek bij het oogsten je schop diep onder de knollen zodat je ze niet beschadigt.
Goede buren, slechte buren
Goede buren van de aardappel zijn afrikaantjes, aardbei, munt, maïs, spinazie. Maar poot aardappelen niet naast selderij, tomaat of rode biet.
Tips
- Gebruik een eierdoos om aardappels voor te kiemen.
- Poot aardappels in een emmer als je een kleine tuin hebt.
- Late aardappels kun je het langst bewaren, de kelder of schuur zijn een ideale plek.
- Gebruik pootaardappels maar één keer om de kans op ziekten te verkleinen.
Lees ook: