Juli is de maand van het vormsnoeien. Althans, volgens de regels van de snoeikunst! We delen graag onze tips voor het snoeien van spiralen, etages, ramen, steunberen en inhammen.

Tot wanneer mag je vormsnoeien?

Uiteindelijk mag nog gesnoeid worden tot ongeveer half augustus. De jonge scheutjes, die altijd na een snoeibeurt gevormd worden, rijpen na die tijd niet meer af. De heesters lopen dan tijdens een vorstperiode grote kans in te vriezen.
Wat mag dan nog wel gesnoeid worden? Hagen en heesters die in een bepaalde vorm gedwongen (gesnoeid) moeten worden. Er zijn betere tijdstippen voor aan te wijzen, maar je verwacht ook in juli een snoeirubriek en het kan ook nu nog.

Inham, steunbeer en raam

Gemakkelijk te snoeien is de inham of nis en de steunbeer. Weet u bij aanplant dat u later een nis in de haag wilt hebben, dan is het verstandig bij het planten al een beetje te smokkelen. U plant gewoon de haagplanten iets naar achteren op de plaats waar de inham moet komen. Weliswaar is dat geen vormsnoei, maar toch zul je deze nis moeten blijven snoeien om hem in model te houden. Worden heesters als haagbeuken voor dit doel gebruikt dan hoef je ze, dankzij het smokkelen, niet precies tot de stam af te snoeien, wat zonnebrand tot gevolg zou kunnen hebben. Dit probleem is trouwens opgelost als een dubbele haag (ter plekke van de nis maar één rij) geplaatst wordt, maar daarvoor is tegenwoordig vaak niet meer voldoende ruimte beschikbaar. Vanaf het begin van de haagvorming wordt de nis als het ware mee gesnoeid. Ook voor het maken van steunberen worden meteen bij de aanplant van de haaf al een of twee extra planten op de gewenste plaats gezet.

snoeivorm

‘inham in haag’

Etages en spiralen snoeien

Voor het maken van een vorm opgebouwd uit etages kun je het best uitgaan van een bestaande, gesloten vorm, die van onder breder is dan van boven. Voordat de etages in de struik geknipt worden, moet eerst bepaald worden of de etagestruik op een groene sokkel komt te staan. Op zo’n voetstuk valt een dergelijke struik natuurlijk meer op.

Lees meer  Vlinderstruik snoeien

Eerst wordt het voetstuk in de gewenste vorm gesnoeid. Tot 30 cm boven het voetstuk worden alle zijtakken tot de hoofdtak afgesnoeid. De eerste etage wordt nu gevormd. Je zult zien dat de meeste takken schuin omhoog staan; ze worden horizontaal uitgebogen door ze met bindbuis of geteerd touw onder de etage aan de hoofdstam vast te binden. De tweede etage komt ongeveer 30 cm boven de eerste enz. Bij iedere etage moeten de onderste takken horizontaal gebogen en aan de onderliggende hoofdstam vastgebonden worden. De heesters en bomen, die gebruikt kunnen worden voor de vorming van etages, hebben een doorgaande stam nodig zoals venijnbes (Taxus), beuk (Fagus), of haagbeuk (Carpinus betulus). De onderkanten van de etages zullen altijd kaal blijven omdat er geen licht bij kant komen. De bovenkanten blijven groen omdat er voldoende ruimte tussen de verschillende etages is én omdat de figuur naar boven toe smaller wordt. Bij het vormen van een spiraal kan ook worden uitgegaan van een vorm die naar boven toe smaller wordt, bijvoorbeeld een kegel.
snoeivormen

‘het snoeien en buigen van etages in kegelvorminge boom’

Juiste snoeigereedschap

Een handig hulpmiddel bij het insnoeien van de spiraal is het volgende. Teken om een bestaande kegel met natte kalk eerst de windingen van de spiraal. Zo kun je van tevoren bekijken of de spiraal goed gelukt is. De mooiste spiraal wordt echter gevormd wanneer er tijdens de groei de spiraalvorm in de struik gesnoeid wordt.

Tip
Het snoeien van versieringen is een precies werk, dat het best kan worden uitgevoerd met een zogeheten schapenscheerschaar – vroeger graskantenschaar en tegenwoordig buxusschaar genoemd.

*

*Dit artikel bevat een affiliate link