Als winterviool of lentebloeier, met hun fluweelzachte bloemetjes stelen viooltjes ieders hart. Ze zijn romantisch en de heerlijke zoete geur maakt ze onweerstaanbaar. En of je ze nu in potten of in de tuin plant, ze doen nooit moeilijk!

Verschillende soorten viooltjes

Violen heb je in veel verschillende soorten, kleuren, vormen en maten.

  • Het hoornviooltje (Viola cornuta) wordt ook wel bosviooltje genoemd en is een mooi viooltje die veel cultivars heeft. Deze viooltjes zijn uniek door het hoorntje achteraan de bloem en zijn kleiner dan de tuinviool. Ze maken brede uitlopers boven en onder de grond zodat ze de hele zomer door als een plakkaat doorbloeien. Vanaf september barst het echte bosviooltjesseizoen los en vind je ze in alle kleuren in de tuincentra. Ze kunnen tegen veel kou, maar leven over het algemeen niet erg lang.
  • Naast dit viooltje heb je de makkelijke labradorviool, die zichzelf uitzaait en doorbloeit.
  • Het vroege viooltje, verschijnt al in maart en heeft een heerlijke geur.
  • En niet te vergeten het klimopviooltje; oogstrelend in hangmanden, met hun kleine witte bloempjes met violet hartjes.

Verzorging

Groene vingers zijn voor viooltjes niet nodig. De plantjes zijn makkelijk te verzorgen:

  • Normale tuingrond, die niet te nat is, is ideaal voor de vaste viooltjes.
  • Door de bloemen te plukken of de planten wat terug te knippen, wordt de bloei bevorderd.
  • Gebruik potgrond voor het plaatsen van viooltjes in bakken en zorg ervoor dat het water gemakkelijk uit de bak kan lopen.
  • Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is.
  • Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe. Zo blijven de plantjes extra lang gezond en oersterk.
  • Viooltjes bloeien het langst als uitgebloeide bloemetjes regelmatig verwijderd worden.
Viooltjes in potten en bakken op het terras

Violen voor ieder seizoen

Eigenlijk kun je bijna het gehele jaar genieten van viooltjes! Een van de beste eigenschappen van viooltjes is dat de kleurrijke bloemetjes prima tegen kou en natte weersomstandigheden kunnen. Dat maakt ze heel geschikt als snelle make-over van de tuin.

 

Nazomer – Indian Summer

De periode die de overgang tussen zomer en herfst aangeeft, wordt Indian Summer genoemd. Voordat het blad van de bomen valt, kleurt het prachtig roodbruin en dat kenmerkt de typisch warme sfeer van Indian Summer. Deze sfeer kun je op eenvoudige wijze versterken met kleurrijke bloeiers.
Vanaf september zijn er violen verkrijgbaar waarmee je in een handomdraai een sfeervolle omgeving creëert. Van najaarsblues is geen sprake, leve de Indian Summer!

Lees meer  Kleurrijke klimplanten

Verschillende kleuren

Ben je een liefhebber van de Indian Summer? Kies dan voor violen in herfstkleuren als rood en oranje. Laat je echter niet beperken door deze kleuren. Violen zijn er ook in bijvoorbeeld wijnrood, dieppaars, knalblauw, spierwit en zachtgeel.

Verschillende vormen

Qua bloemvorm is er eveneens een ruime keuze met onder meer groot- en kleinbloemige, één- en tweekleurige en gekartelde violen. Het vrolijkste effect krijg je wanneer je diverse kleuren en soorten met elkaar mixt. Een rustiger resultaat krijg je juist door te kiezen voor één kleurcombinatie.

Najaarsviolen, herfstviooltjes in de borders van de tuin

 

Herfst

Bosviooltjes in de kleurige najaarstuin

In het najaar verandert de kleurrijke zomertuin in een wat meer sombere en kale herfsttuin. De meeste bloemen zijn uitgebloeid en de bomen verliezen het blad langzamerhand. Uitzicht op een leeg balkon of uitgebloeide border is echter niet nodig. Er zijn namelijk vanaf september bijvoorbeeld volop kleurrijke bosviooltjes verkrijgbaar. Daar kun je het hele najaar en in de winter van genieten. Want deze dappere plantjes verdragen wind, regen en zelfs een paar graden vorst. Opvrolijken dus die najaarstuin, de violen zijn er klaar voor!

Vrolijk

Bosviooltjes Viola cornuta komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Ze verloochenen hun afkomst niet, want het zijn sterke plantjes die dapper doorbloeien ondanks wind, regen of een paar graden vorst. Bosviooltjes hebben kleine bloemetjes en zijn verkrijgbaar in boeiende kleuren: van wit tot bijna zwart, van rood tot knalgeel. Ze zijn zowel in de ‘volle grond’ als in potten uitstekend toepasbaar. Kortom, deze najaarsbloeiers geven tuin, terras en balkon een vrolijke oppepper vol kleur.
Viooltjes in de winter kleuren de wintertuin

 

Winter

Violen zijn niet alleen winterdoorbloeiend, het zijn ook nog eens gemakkelijke en sterke plantjes die nauwelijks verzorging vragen. Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Zodra het ene bloemetje is uitgebloeid volgt snel het andere. De truc voor een extra rijke bloei is om steeds de uitgebloeide bloemetjes weg te halen. Tijdens de winter laten de violen zich niet uit het veld slaan door sneeuw of lichte vorst. Zodra de sneeuw verdwenen is en de temperaturen weer boven nul zijn, bloeien ze onverminderd verder.

Lees meer  Verschillende eigenschappen van de appel

Kleurkoning van de wintertuin: de viool

Er is één sfeermaker die echt van Koning Winter houdt: de najaarsviool. De najaars- of winterviool is en blijft speciaal voor alle tuinen, van klein tot groot.

  • Je plant najaarsviolen in september of oktober om zeker van kleur te zijn, tot diep in de winter.
  • De najaarsviool kent vele intensense kleuren. De pure winterstyling, strakke uitstraling of nonchalante effecten en de makkelijke verzorging… violen verrassen met uithoudingsvermogen en vrolijkheid…
  • Najaarsviolen zijn ideaal voor je balkon, terras, borders of bij de voordeur. Alle najaarsviolen lachen je toe als spontane bloemgezichtjes.
  • Je kunt kiezen uit kleine of grotere bloemformaten en vrijwel alle kleuren en combinaties zijn mogelijk.

 

Viooltjes als voorjaarsbloeiers in de lente

 

Lente

Na een lange koude, maar toch vaker natte winter hebben we zin in licht en kleur. Ook als voorjaarsbloeier is de viool ideaal. Met alle verschillende kleuren, van lichte tinten zoals geel, zachtblauw en roze, tot de felle tinten oranje en paars, voor kleur in de tuin haal je violen in huis! Ook deze periode zijn violen geen moeilijke planten, geplant worden in de nog koude grond vinden ze geen probleem. Maar ook in potten, bakken, schoenen en waar je eigenlijk maar wilt kun je stukjes kleurexplosie planten.

 

Tips

  • Wanneer je bosviooltjes of andere najaarsviolen plant, stop dan gelijk een aantal voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals narcissen, in de grond. Zo geniet je vanaf september tot en met volgend voorjaar van een kleurrijk uitzicht!
  • Een extra lange bloei krijg je door regelmatig de uitgebloeide bloemetjes te verwijderen.

Wist je dat…
Violen prima tegen de vrieskou kunnen? Ze gaan misschien wat slap hangen, maar zodra de temperatuur boven het vriespunt is, bloeien ze gewoon verder.
Lees ook – Onze seizoenstips