De herfst brengt kortere dagen, koelere temperaturen en minder zonlicht met zich mee. Voor kamerplanten betekent dit dat ze hun groeicyclus aanpassen. Als plantenliefhebber is het belangrijk om je verzorgingsroutine te wijzigen en je planten klaar te maken voor het winterseizoen. Hier zijn enkele belangrijke tips om je kamerplanten gezond te houden tijdens de herfst.

1. Pas je watergeefroutine aan

In de herfst krijgen je kamerplanten minder licht en begint hun groeisnelheid te vertragen. Dit betekent dat ze ook minder water nodig hebben. Te veel water geven kan leiden tot wortelrot, omdat de grond langer nat blijft door de lagere temperaturen en minder verdamping. Controleer altijd de bovenste laag van de potgrond voordat je water geeft. Voelt de grond droog aan? Geef dan pas water. Verminder de hoeveelheid en frequentie van het water geven, vooral bij planten die normaal gesproken meer vocht nodig hebben in de zomermaanden.

2. Meer aandacht voor luchtvochtigheid

Met de herfst en winter voor de deur, begint de lucht in huis droger te worden door het gebruik van verwarming. Veel kamerplanten, zoals varens, calathea’s en tropische planten, houden van een hogere luchtvochtigheid. Een te droge lucht kan leiden tot bruine bladranden en het uitdrogen van de plant. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kun je gebruik maken van een luchtbevochtiger of een schaal met water in de buurt van je planten plaatsen. Ook kun je de bladeren af en toe besproeien met een plantenspuit om te voorkomen dat ze uitdrogen.

3. Zorg voor voldoende licht

De dagen worden korter en de hoeveelheid natuurlijk licht neemt af, wat betekent dat je kamerplanten minder licht ontvangen. Voor veel planten is licht essentieel voor hun fotosynthese en algehele gezondheid. Verplaats je planten dichter naar ramen waar ze meer natuurlijk licht kunnen krijgen, vooral ramen op het zuiden of westen. Als je merkt dat sommige planten toch te weinig licht krijgen, kun je overwegen om een groeilamp te gebruiken om extra verlichting te bieden, vooral bij planten die lichtgevoelig zijn, zoals vetplanten en cactussen.

Lees meer  Kleur op het terras in de herfst

4. Minder voeding geven

In de lente en zomer zijn planten vaak in hun groeifase, wat betekent dat ze meer voedingsstoffen nodig hebben. In de herfst gaan de meeste kamerplanten echter in een rustfase. Dit betekent dat ze minder energie verbruiken en dus ook minder meststoffen nodig hebben. Stop met bemesten of verminder de hoeveelheid voeding in de herfst. Geef alleen voeding aan planten die nog steeds actief groeien, zoals winterbloeiende soorten. Overbemesting kan in deze periode meer kwaad dan goed doen en kan zelfs de wortels beschadigen.

5. Let op tocht en temperatuurwisselingen

Kamerplanten houden niet van tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Plaats ze daarom niet in de buurt van deuren of ramen die vaak open en dicht gaan, of bij radiatoren die plotseling warmte afgeven. Houd je planten op een plek met een stabiele temperatuur, bij voorkeur tussen de 18°C en 24°C.

6. Snoei dode bladeren en takken

In de herfst kunnen sommige bladeren geel worden en afsterven. Dit is normaal, maar het is belangrijk om dode of vergeelde bladeren weg te knippen. Hierdoor voorkom je dat de plant onnodig energie verspilt en houd je de plant gezond. Het snoeien van zieke of zwakke takken helpt ook om de groei van je kamerplant te stimuleren wanneer het groeiseizoen weer begint.

Wil je meer te weten komen over het verzorgen van je kamerplanten? Lees dan dit artikel.