De roos blijft populair en is wereldwijd de meest verhandelde bloem. Alleen al in Europa worden jaarlijks 9 miljard rozen verhandeld en er worden meer dan 1.000 soorten rozen te koop aangeboden. De Nederlandse veilingen verkopen bijna 900 soorten rozen.

Kleuren en vormen van de roos

De meest verkochte rozen zijn rood en wit, maar de bloem is er ook in het geel, roze, paars, oranje en groen, tweekleurig of meerkleurig.
Afhankelijk van de cultivar hebben ze een lichte of sterke geur en variëren ze qua vorm. Ze zijn er van groot tot klein, met een lange of korte steel, met een grashart of een gekwartierd hart.

Symboliek van de roos

De roos heeft veel symbolische betekenissen. Rood staat voor liefde en respect. Wit staat voor echte liefde, puur en waardigheid.  Roze staat voor geluk, dankbaarheid en zuiverheid. Oranje staat voor verlangen, waardering en sympathie. En geel staat voor intieme vriendschap en verbondenheid. De hartvormige blaadjes verwijzen naar liefde en vertrouwen en de doornen geven aan dat het leven en de liefde niet altijd over rozen gaat.

Rozen

Geschiedenis

De roos is een van de oudste cultuurgewassen en zelfs een van de langst bekende plantengeslachten. Er zijn zelfs fossiele resten gevonden van 30 miljoen jaar oud. In de Griekse mythologie wordt verteld hoe de roos uit bloeddruppels van de stervende Adonis is ontstaan. Tot omstreeks het midden van de achttiende eeuw werd de roos in kruiden boeken beschreven om zijn geneeskrachtige waarde. Er waren bedrijven die rozen kweekten speciaal voor medicinale doeleinden. De vrouw van Keizer Napoleon (Josephine) verzamelde rozen en liet haar beroemde tuinen te Malmaison vullen met alles wat ze maar aan rozen te pakken kon krijgen. Dit waren alleen de botanische rozensoorten. Gekweekte vormen zoals wij die nu kennen bestonden niet. In de twintigste eeuw werden de eerste gekweekte Theehybride vanuit China aangevoerd.

Lees meer  Pioenrozen: flamboyante geneeskrachtige bloem

Rozen verzorgen in de lente

Rozen van nu

Het tegenwoordige rozenassortiment lijkt niet meer op de rozen van honderd jaar geleden. Belangrijke verbeteringen zijn, dat de bloeiduur veel langer geworden is en dat nieuwe kleuren verkregen zijn, zoals oranje en geel. Er zijn echter ook kleuren verdwenen. Het lieflijke en charmante heeft veelal plaats moeten maken voor een zeker stijfheid en gekunsteldheid waarbij de geur er vaak bij ingeschoten is. Tegenwoordig is de vraag naar de ouderwetse geurende rozensoorten weer toegenomen en zijn deze volop bij de rozenkweker te koop. Er zijn rozensoorten gekweekt die weerstand hebben tegen ziekten zoals meel- en sterroetdauw. Elk seizoen worden er nieuwe rozensoorten op de markt gebracht.

Diverse soorten rozen

Botanische (wilde) soorten rozen

Dit zijn de oorspronkelijke rozensoorten. De bloei van deze rozen duurt maar kort, maar ze zullen op elke plaats groeien. De stekelige takken zullen voor een ondoordringbare haag zorgen. Na de bloei verschijnen de rozebottels. Enkele botanische rozensoorten zijn: Rosa canina (hondsroos) die zijn naam te danken heeft aan zijn genezende werking tegen hondsdolheid en Rosa rubiginosa (eglantier) waarvan het blad een aangename appelgeur verspreid bij warm vochtig weer.

Tuin- en parkrozen

Dit zijn struikachtig groeiende rozen die in mei/juni overvloedig bloeien. In de nazomer hebben sommige soorten nog een nabloei. Enkele soorten zijn: “Dirigent”, met rode bloemen en “Fleurette”, met rozerode bloemen

Trosrozen

Onder deze naam worden alle rozen samengevat waarvan de bloemen in trossen bijeen zitten. Enkele soorten zijn: “Amsterdam”, met oranjerode bloemen en “Anneke Doorenbos”, met gevulde roze-witte bloemen

Grootbloemige rozen

Deze rozen stammen af van de theerozen en hebben een struikvormige groeiwijze. Theerozen hebben grote gevulde bloemen en meestal een bloem per stengel. Enkele soorten zijn: “Peace”, met roze/gele bloemen en “Dame Coeur”, met helderrode bloemen.

Soorten rozen, klimrozen

Klim- of leirozen

Tot de klimrozen behoren de soorten die minstens 2 meter hoog groeien. In werkelijkheid klimmen deze rozen niet, want de stengels hechten niet aan steen of hout. Deze rozen zullen altijd opgebonden en geleid moeten worden, vandaar de naam leirozen. Enkele soorten zijn: “New Dawn”, met lichtroze bloemen en “Pink Cloud”, met rozerode bloemen.

Lees meer  Video rozen snoeien in maart

Miniatuur- of dwergrozen 

Miniatuurrozen zijn de dwergen onder de rozen. De struikjes worden zelf meestal ook niet groter dan 20 tot 30 centimeter. Miniatuurrozen zijn te gebruiken als bodembedekker. Enkele soorten zijn: “Cinderella”, met geurende roomkleurige bloemen en “Rosina”, met gele bloemen.

Stam- en treurrozen 

Een stamroos of treurroos is eigenlijk een heel gewone roos die geoculeerd is op een hoge onderstam van een botanische rozensoort. De onderstam kan bijvoorbeeld van Rosa canina of Rosa rugosa zijn. Enkele rozensoorten verkrijgbaar op stam zijn: “Virgo”, met witte bloemen en “The Fairy”, met kleine roze bloemen.

Oude rozen, Engelse roos

Ouderwetse rozen

De ouderwetse rozen zijn meestal gevoelig voor meeldauw. Daartegenover staat dat de ouderwetse rozen met hun gevulde geurende bloemen zo mooi zijn dat de minpunten voor lief worden genomen. Enkele ouderwetse rozen zijn: “Zepherine Drouhin”, met donkerroze halfgevulde geurende bloemen en “Belle Isis”, met kruidig geurende roze bloemen.

Lees ook: