Tijd om de kerstboom het huis uit te doen? Gooi ‘m niet op de brandstapel maar geef de boom een tweede leven als tuinconifeer.

Houdbare kerstboom

Wat kun je doen om je kerstboom te laten overleven? Houd de boom in elk geval niet langer dan veertien dagen in je huiskamer en geef hem elke dag een halve liter water.  Wil je langer genieten van je kerstboom? Geef ‘m dan na de feestdagen een definitief onderkomen in de tuin.

Coniferen planten in december

Normaal gesproken plant je een conifeer in september. De grond is dan nog warm, de wortels gaan groeien en de plant kan zich vastzetten. Als je een conifeer eind december plant, zijn de wortels in rust en heeft de plant het dus moeilijker.

Verhoog de slagingskans

De meeste kans van slagen heb je als je een kleinere kerstboom koopt die op pot is gekweekt. Feit is wel dat de ene kerstboomspar het beter doet dan de andere. De nordmann, de zilverspar en de Koreaanse spar die in de herfst mooie paarse kegels krijgt zijn de grootste kanshebbers.

Lees ook – Het kiezen en verzorgen van een kerstboom

 

Planttips

  • Laat de boom voordat je hem buitenzet eerst even acclimatiseren in een koele serre, een schuurtje of garage.
  • Plant de boom, als het niet vriest, meteen in de volle grond. Als de grond bevroren is eventueel in een kuil met de pot er nog omheen; dan is de kans op bevriezing van de wortels veel kleiner.

Alternative opties

Wil je geen kerstboom in je tuin, maar kun je het ook niet over je hart verkrijgen om dat gezellige boompje naar de brandstapel te slepen, dan kun je er toch nog plezier aan beleven.

Snijd de takken eraf en dek daarmee de vorstgevoelige planten in de tuin af. Zodoende dient je kerstboom een tweede doel, ziet je tuin er gezelliger uit en hebben de gevoelige planten een betere overlevingskans. Wat je allemaal kan met een conifeer…

Lees meer  De vijver in maart

Lees ook – Kale plek in de woonkamer? 6 grote kamerplanten als nieuwe blikvanger