Ga je jouw tuin winterklaar maken? Dan tref je de juiste voorbereidingen zodat je tuin, planten en terras helemaal klaar zijn voor het nieuwe seizoen. We helpen je graag om je tuin voor te bereiden op de winter met een aantal tips.

Verwen de grond

Je tuin winterklaar maken start bij de grond. Door het losspitten van de aarde zorg je ervoor dat de bodem in de winter niet dicht gaat zitten. Vervolgens ‘verwen’ je de grond door er compost overheen te strooien. Deze hoef je er niet zelf door heen te spitten, dankzij regen en sneeuw doet de natuur zelf zijn werk al.

Een veelgehoord misverstand is dat het strooien van een laagje tuinturf een fijn dekentje voor planten vormt in de winter. Voor de meeste planten is het tegendeel helaas waar. Doordat tuinturf veel vocht opneemt, blijft de laag koud en nat. Vooral jonge vaste planten zijn hier erg gevoelig voor. Let daar dus op bij je tuin winterklaar maken. Zuurminnende planten vormen de uitzondering. Omdat tuinturf de grond zuur maakt is dit ter bescherming van de heidetuin en de rododendron daarentegen wel aan te raden. Deze soorten houden van een beetje zure grond.

Droge tuinturf is bovendien ideaal om de zomerbollen, die nu ook gerooid moeten worden, in te bewaren. Het bladgroen er af snijden en in een kist met tuinturf op een donkere plek op zolder of in de kruipruimte laten overwinteren, is het beste.

Met uitzondering van eikenblad kun je het beste gevallen bladeren eerder de tuin in, dan de tuin uit harken. De bladeren zorgen immers voor een warme deken voor de vaste planten. Daarnaast voorkom je op deze manier uitdroging van de bodem.

Lees ook – Meer over bodembewerking

Gazon in je tuin winterklaar maken

Vergeet ook niet je gazon als je jouw tuin winterklaar maakt.

  • Wanneer je een gazon hebt is het beter om daar de bladeren juist niet te laten liggen. Op deze manier vangt het gras zoveel mogelijk licht op en ontstaan er geen gele plekken.
  • Betreed zo min mogelijk het gazon wanneer het gras en de bodem bevroren is. Hiermee voorkom je bruine plekken.
  • Sneeuw kan geen kwaad en kun je gelukkig wel op het gazon laten liggen.
Lees meer  Snoeien in juni

Bevroren gazon, gazon, gras, vorst, sneeuw,

Kuipplanten beschermen

Let bij je tuin winterklaar maken goed op je planten. Niet iedere plant is goed weerbaar tegen de vrieskou:

  • Mediterrane en exotische planten overwinteren het beste door ze binnen in een schuur, garage of andere onverwarmde kamer te plaatsen.
  • Potplanten doen er goed aan om beschut dicht bij elkaar gezet te worden, bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda.
  • Je kunt planten ook beschermen door ze te bedekken met een laagje stro of andere bodembedekker aan de voet van de plant.
  • Wikkel isolatiemateriaal zoals een jute zak, vliesdoek of noppenfolie rondom de potten. Zo blijft de plantenkluit een stuk warmer en voorkom je vorstschade aan de pot.
  • Er bestaan ook speciale plantenhoezen die je planten helpen beschermen tegen vorst en strenge wind. Deze thermo-plantenhoezen zijn ideaal voor palmen, olijfbomen, vijgenbomen en andere kuipplanten.

Plasvorming voorkomen

Door de regen en storm in ons klimaat is het steeds belangrijker om je huis en tuin voor te bereiden op wateroverlast.

  • Wist je dat plassen vooral ontstaan en blijven staan doordat wij tegenwoordig steeds meer tegels en verharding aanbrengen in de tuin? Door de tegels kan water niet gemakkelijk weglopen, waardoor waterschade een groot probleem kan vormen.
  • Zorg er daarom voor dat minimaal 1/3 van de tuin uit planten en grond bestaat.
  • Bij paden kun je daarom beter kiezen voor natuurlijke materialen zoals boomschors of cacao.
  • Plasvorming in de borders kun je ook voorkomen door een bodembedekker zoals cacaodoppen te gebruiken.

Meer tips om je tuin winterklaar te maken

  • Nog bloembollen in de kast liggen? Zolang het niet vriest, kun je tot en met december nog voorjaarsbollen planten.
  • Tap en sluit de buitenkraan af. IJs zet immers uit, ook in de leiding.
  • Haal de terracottapotten naar binnen of bescherm ze door ze aan de binnenkant te bekleden met noppenfolie.
  • Maak de vogelhuisjes schoon. Tijdens koude nachten vinden vogels het fijn om hier te overnachten.
  • Giet zinken gieters leeg zodat er geen vorstschade kan ontstaan.
Lees meer  Help tuinbewoners in de herfst

Lees ook – Tuinkalender van december