Verlichting, een waterpomp, elektrische apparatuur en zelfs een verwarming voor buitenruimtes kunnen eenvoudig worden aangesloten. Ben je een beetje klusser? Dan kan je dit ook zelf doen. Voordat je aan de slag gaat, zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. In dit artikel geven we handige tips, zodat je zelf veilig stroom aan kunt leggen in je tuin.

Voorbereiding: maak een plan

Heb je jezelf voorgenomen om meer van je tuin te genieten? Zodra het koud en donker wordt, kunnen verlichting en verwarming je hierbij helpen. Voordat je hiervoor zelf stroompunten aan gaat leggen, is het handig om een gedetailleerd plan te maken.

Zo moet je scherp hebben waar de stroompunten nodig zijn, het aantal dat je aan wil leggen en de precieze plaatsen waar je een stopcontact wil installeren. Een handige tip: teken een plattegrond van je tuin en markeer de plekken waar je de stroomvoorzieningen wil hebben.

Veiligheid staat voorop

Elektriciteit kan gevaarlijk zijn in combinatie met verschillende weersomstandigheden. Veel regen en sneeuw in de winter kan zorgen voor een grotere kans op kortsluiting of schokken. Neem daarom de volgende maatregelen om veilig te werk te gaan:

  • Gebruik waterdichte materialen: zorg dat je waterdichte stopcontacten en schakelaars gebruikt. Deze zijn bestand tegen regen en vocht.
  • Gebruik een aardlekschakelaar: een aardlekschakelaar schakelt de stroom automatisch uit bij gevaarlijke stroom lekken. Dit is zelfs verplicht voor buiteninstallaties. De schakelaar beschermt namelijk tegen stroomschokken en kortsluiting.

Kies voor de juiste kabels

Voor buitengebruik heb je speciale stroomkabels nodig die bestand zijn tegen vocht, temperatuurverschillen en eventuele druk van de aarde. Grondkabels zijn daarom erg handig. Deze zijn speciaal ontworpen voor buitenshuis en kan je rechtstreeks in de grond leggen. Plaats de kabels minstens 60 centimeter onder de grond. Zo bescherm je ze tegen beschadiging door tuinieren of graven.

Lees meer  Tuintrends voor de herfst

Kies voor duurzame opties

Bij de aanleg van tuinverlichting zijn er veel keuzes, maar energiezuinige opties zoals LED-verlichting hebben de voorkeur. Ze zijn duurzaam, energie-efficiënt en gaan langer mee. Daarnaast kun je met LED-verlichting kiezen uit verschillende kleuren. Ook kun je timers of bewegingssensoren installeren. Hiermee kun je energie besparen en zorgen dat de verlichting alleen aangaat wanneer dat nodig is.

Wil je niet alleen energie besparen, maar ook een duurzame leverancier kiezen? Dan kan je online verschillende energieleveranciers vergelijken. Je kunt zo naast de prijzen en voorwaarden ook checken of er groene stroom geleverd wordt.

Elektriciteit in de tuin

Wil je zelf eenvoudige installaties aanleggen, zoals het plaatsen van verlichting buiten, dan kan je dit vaak prima zelf. Let er wel op dat voor grotere en ingewikkelde projecten, zoals bijvoorbeeld een jacuzzi, het inschakelen van een vakman altijd aan te raden is. Ga je zelf aan de slag? Check dan de bovenstaande tips voor het succesvol aanleggen van stroom in de tuin.