Stokrozen zijn prachtige zomerbloeiers! Ontdek de beste tips voor zaaien, planten, standplaats, soorten, herkomst en ziekten en plagen van de tweejarige plant. 

Naam van de stokroos

Latijnse naam. Alcea;
Eng. Hollyhock;
Frans Rose trémière of Rose à batons;
Duits Stokrose

Bloei en zaadvorming van stokrozen

Stokrozen bloeien van juni tot oktober. Ze trekken tijdens de bloeitijd veel insecten, vooral hommels, aan. De vruchten lijken een beetje op “kaasjes”. Niet zo gek, want stokrozen horen tot de kaasjeskruidfamilie. Deze “kaasjes” vallen in het najaar uit elkaar en strooien schijfvormige zaden rond die makkelijk kiemen.

stokrozen, stokroos, tuinen.nl

Stokrozen zaaien

  • Je kunt in principe drie perioden zaaien: in het najaar in de volle grond of in het voorjaar vanaf februari binnen. Vanaf eind mei is ook een mogelijke optie, echter kun je dan de aankomende zomer nog geen bloemen verwachten, deze volgen pas het jaar erop.
  • In de volle grond kun je het beste een afstand van zo’n 40 cm aanhouden, uit ieder zaadje groeit meestal een nieuwe stokroos.
  • Wanneer je deze zaden verzamelt en op een bed uitzaait, zullen er nog hetzelfde jaar kleine plantjes uit groeien die in het jaar daarop statige planten zullen worden die dan ook bloeien. Stokrozen zijn namelijk tweejarig.
  • Het is aan te bevelen om de stokrozen niet langer dan twee jaar te laten staan, omdat ze anders te vatbaar worden voor de roestschimmel.

Wist je dat: De geëxtraheerde kleurstof Anthocyan Malvidingcodid van de donkerrode soorten werd vroeger gebruikt voor het kleuren van wijn en andere levensmiddelen.

Standplaats

  • Plant ze voor een muur of schutting om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan de wind. Je kunt ze ook in groepen voor hoge sierheesters zetten, dan hebben ze houvast aan elkaar. Stokrozen eisen een voedingsrijke grond die niet te droog en niet te nat mag zijn. Zand of zandige klei is ideaal. Op zompige veengrond hebben de planten het moeilijk.
  • Stokrozen mogen tijdens de winter niet te nat staan want dan rotten de wortels weg.
  • Stokrozen staan het liefst op een zonnige plaats, maar in halfschaduw doen ze het ook prima.
  • Mulch de bodem door deze te bedekken met organisch materiaal, zo bescherm je de grond tegen dichtslaan.
Lees meer  Maak je tuin klaar voor de herfst

stokrozen, stokroos, tuinen.nl

Ziekten en plagen

  • Sinds 1869 heeft de stokroos last van de roestschimmel puccinia malvacearum. Deze schimmel kwam uit Chili. De planten gaan er meestal niet dood aan, maar het blad wordt lelijk en valt af. Aan de onderkant van het blad ontstaan oranjebruine knobbeltjes die later grijsbruin worden. Aan de bovenkant zijn oranjegele putjes te zien. De schimmel trekt geleidelijk aan omhoog zodat de plant al haar blad verliest.
  • Je kunt de ergste aantasting van nieuwe planten voorkomen door na de bloei alle bovengrondse delen af te knippen en deze met de groene container mee te geven. Gooi het aangetaste blad niet op de compost!
  • Ook kun je in de lente de eerste groenscheuten afknippen, de schimmel overwintert namelijk in de toppen van de planten. En vooral: kweek uit zaad steeds weer nieuwe planten!

Tip: Last van roest bij je stokrozen? Steek een koperen staaf in de grond naast de wortel van de stokroos. De schimmel is niet verdwenen, maar wordt zo wel in toom gehouden.

Stokroos zaaien en planten in de tuin, lees er alles over

Soorten stokrozen

Bij stokrozen komen veel pasteltinten voor, maar er zijn ook gele, rode, witte, donkerrode Alcea rosea Nigra en gevuldbloemige soorten.

Herkomst

De Engelse groenauteur Penelope Hobhouse schrijft in haar boek “Plants of Garden History” dat koningin Eleonor van Castalië de stokroos in 1255 naar Engeland gebracht zou hebben.
Andere plantkundigen denken de oorsprong te vinden in Siberië en China. Wat we vrij zeker weten is, dat de Stokroos met de Moren, die ruim vijf eeuwen over Spanje regeerden, naar Europa kwam. Toen de Moren uit Spanje verdreven waren, bleven de stokrozen achter en veroverden heel Europa. Stokrozen kun je vaak in vakantielanden in Zuid-Europa tegenkomen waar ze uitbundig bloeien voor schilderachtige witte huisjes. Maar ook in Denemarken, vooral op het Eiland Ærø, bloeit de stokroos weelderig in de smalle straten. In Nederland zie je de lang bebloemde stelen sinds de 16e eeuw. Ze worden nu ook vaak nog gezien als echte boerderijbloemen die tot 2 m hoog kunnen worden.

Lees meer  Wat zijn grootbloemige rozen?

Lees ook: Stokrozen verzorgen