Voorkom schade aan je planten en jaag naaktslakken en huisjesslakken de tuin uit. Niets is immers zo vervelend als wanneer slakken je moestuinplanten of prachtige hosta’s opeten nog voor je er zelf van hebt kunnen genieten. Jaag ze de tuin uit met de volgende tips.

 

Wat zijn slakken?

Slakken zijn weekdieren die vooral ’s nachts of tijdens regen of vochtig weer actief worden. In de tuin komen we twee soorten plantenetende slakken tegen, de huisjesslak en de naaktslak. Beide slaksoorten vermeerderen zich door het leggen van eieren. Slakken kunnen wel tussen de 30 en 400 eieren leggen en vormen dus snel een grote plaag in je tuin.

 

Herkennen van slakkenschade

In een vrij korte tijd kunnen de weekdieren grote hoeveelheden blad verorberen. Duidelijke kenmerken van slakkenschade zijn de typische venster- en gatenvraat aan de bladeren en natuurlijk de slijmsporen. De huisjesslak is te herkennen aan het slakkenhuis dat hij met zich mee draagt. De naaktslak doet het zonder huis en richt in de tuin de meeste schade aan.

 

Planten die gevoelig zijn voor slakken

Jonge (moestuin)planten en planten met zachte bladeren behoren tot de lievelingsgerechten van de slak. De favorieten op het slakkenmenu zijn: hosta’s, sla, aardbeiplanten, afrikaantjes en dahlia’s.

Voorkomen van slakkenschade

  • Je kunt je planten op een natuurlijke manier beschermen en de slakken voorkomen. Zo houden slakken niet van sterk geurende planten zoals bieslook, Oost-Indische kers, tijm, vingerhoedskruid, lavendel, tomaat en kattenkruid. Plant deze planten daarom dicht bij je planten die gevoelig zijn voor de hongerige slakken.
  • Daarnaast hebben slakken een hekel aan cacaodoppen, strooi deze rondom de planten.

Lees ook – Cacao als slakken- en onkruidwerende bodembedekker

 

Bestrijding van slakken

  • Slakken hebben in Nederland weinig natuurlijke vijanden. Onder de vijanden die bij ons in de tuin kunnen leven bevinden zich vooral vogels en egels. Met vogel- en egelhuisjes kan je deze dieren je tuin in lokken.
  • Verder kun je slakken ook weren door koperen ringen rondom je planten te plaatsen, deze geven een schokje wanneer de slak over het koper probeert te glijden.
  • Ook kun je met bier slakkenvallen maken. Graaf een kommetje gevuld met bier tot de rand in de grond. De slakken komen op de biergeur af en de volgende dag kun je de slakken uit de kom verwijderen.
Lees meer  Elzenhaantje voorkomen en bestrijden