Dynamisch
Gras om over te lopen kent iedereen en ligt bijna in iedere tuin. Maar (sier)gras om een mooi natuurlijk ontwerp mee te maken, om een spel met het licht te spelen of gras om de wind er doorheen te doen waaien: dát gras is ánder gras!. Dat brengt dynamiek, licht en ritme in de tuin. Bovendien hebben vele soorten ook kleur!. En wat dacht u van grassen die meters hoog worden en bloeien met prachtige zilverachtige pluimen. Hun losse groei- en bloeiwijze zorgen voor een natuurlijke uitstraling die in eigentijdse beplantingen zeer op zijn plaats zijn.
Soorten
De echte grassen van de grassenfamilie ( Poaceae ) zijn o.a. bamboe, gazongrassen, 1-jarige grassen en de vaste siergrassen zoals o.a. het bekende lampenpoetsersgras ( Pennisetum ) en het prachtriet ( Miscanthus ). Maar wist u dat de granen zoals tarwe, mais, rogge, gierst, haver en gerst onder de echte grassen vallen?
De schijngrassen van de cypergrassenfamilie ( Cyperaceae ) zijn o.a.: bies ( Scirpus ) en zegge ( Carex ). De belangrijkste soorten van de schijngrassen van de russenfamilie ( Juncaceae ) zijn: de rus ( Juncus ); deze heeft smalle onbehaarde bladeren en de veldbies ( Luzula ). Deze heeft vlakke, grasachtige, aan de rand behaarde bladeren.
Juist omdat er prachtige ‘gekweekte’ soorten siergrassen zijn en ze opvallend goed toepasbaar zijn in zowel ‘wilde’ als ‘nette’ tuinen zijn de toepassingen onuitputtelijk. Ik zal de toepassingen voor u op een rijtje zetten. Misschien kent u niet alle siergrassen die genoemd worden. Die worden in de komende drie delen uitgebreid besproken aan de hand van de seizoenen. In dit deel bespreek ik de algemene toepassingen met enkele voorbeelden.
Solitair
Een solitair wordt los van zijn omgeving geplant. Dan moet je als plant wat te bieden hebben!. Of een hoek van een tuin iets extra’s kunnen geven. Siergrassen kunnen dat. De hogere soorten zoals de vele cultivars van het prachtriet ( Miscanthus ), maar ook de kleinere soorten hebben de persoonlijkheid om alleen te staan. Denk aan: lampenpoetsersgras ( Pennisetum ), het pijpestrootje ( Molinia ), de intens blauwe Elymus magellanicus en van de zeggesoorten de Carex pendula . De laatste kan in de schaduw. Voor de bontbladige prachtriet ( Miscanthus sinensis ‘Strictus’ of Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ ) geldt dat ze zódanig geplant worden dat het licht van de achterkant er door kan schijnen. Op deze manier vangen ze als het ware het licht op. Adembenemend mooi!
Bodembedekker
Er zijn ook siergrassen die samen een dek vormen met een mooi effect en ook nog het onkruid onderdrukken, wat wilt u nog meer?. Voorbeelden zijn voor schaduwplekken: trilgras ( Briza ), zeggesoorten ( Carex ), smele ( Deschampsia ), veldbies ( Luzula ) en pijpestrootje ( Molinia ). Voor zonnige plekken bijvoorbeeld: vedergras ( Stipa ), zwenkgras ( Festuca ), het grijsgroene fakkelgras ( Koeleria ), pijpestrootje ( Molinia ) en blauwgras ( Sesleria ).
De veldbiezen ( Luzula ) zijn ideale, groenblijvende planten voor allerlei moeilijke plekken in de tuin en bloeien al vroeg in het voorjaar.
Potten
Rechtopgaande grassen staan spectaculair in buikige potten; overhangende grassen in hoge, rechte potten. Overhangende soorten zijn bijvoorbeeld: Hakonechloa , liefdegras ( Eragrostis ) en Carex siderostica ‘Variegata’ . Grassen met meer opgaande vorm: zwenkgras ( Festuca ) en zeggesoorten ( Carex ). In mijn eigen kijktuin heb ik het afgelopen jaar het pijpestrootje ( Molinia caerulea ) en het vingergras ( Panicum ) toegepast. Ik was verbaast met voor een gemak het is ook deze soorten toe te passen. Het enige wat ze vragen is water en goede potgrond.In echt grote potten is het ook mogelijk om bijvoorbeeld het vedergras Stipa gigantea toe te passen of de hangende zegge ( Carex pendula ). Een groots effect!