In de zomer treden op het bladoppervlak kleine geel-rode vlekken op. De kans is groot dat je last hebt van roest, een parasiterende schimmelziekte.

 

Het probleem

In de zomer treden op het bladoppervlak kleine geel- tot roodachtige vlekken op. Aan de onderkant van het blad, op de overeenkomstige plaatsen, verschijnen 1 tot 2 mm grote, geelbruine tot zwarte spikkels. De ziekte treedt voornamelijk op bij vochtig weer in het voorjaar, in de zomer en vooral in de herfst. Bij een hoge graad van aantasting vallen de bladeren voortijdig af. Aantasting kan ook voorkomen op de stengels.

Wat is roest?

Roest is een parasiterende schimmelziekte. Schimmels behoren tot een lagere plantensoort. Ze hebben geen bladeren, stengels en wortels om zelf de voedingsstoffen te kunnen vormen die nodig zijn om te kunnen groeien. Roest parasiteert op een gastheer, veroorzaakt bladval en soms sterft de gastheer zelfs. Roest is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren van de planten. Op meerjarig hout zijn vaak oranje-rode sporen te zien. Aan de onderkant van het blad komen geel-bruine pukkeltjes, ter grootte van een speldenknop, voor die in de herfst naar zwart verkleuren.

Planten die erg gevoelig zijn voor roest zijn: rozen, leeuwenbekken, stokrozen, geraniums, duizendschonen, munt, chrysanten en pruimen.

 

Preventie en bestrijding van roest

  • Als de planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen zullen ze minder snel last hebben van roest. Kwekers leggen zich erop toe plantensoorten te kweken die resistent zijn tegen roest.
  • Haal het aangetaste blad of plantendelen weg. Ruim ook de afgevallen en aangetaste bladeren zorgvuldig op en doe ze in de vuilcontainer of verbrand ze.
  • Roestgevoelige planten kunnen preventief behandeld worden met het biologische bestrijdingsmiddelen.
  • Lukt het niet om zonder hulpmiddelen van de schimmelziekte af te komen? Er zijn verschillende methodes toepasbaar en producten verkrijgbaar bij oa tuincentra om dit te bestrijden.
Lees meer  Gezond gras

 

Lees ook: