Blogster en moestuinliefhebster Suus komt om in de courgettes. Dan is er maar één optie: tijd voor een recept voor romige, licht pittige courgettesoep.

Een en al courgette

Courgettes, lekker door de pasta, gegrild op de barbecue, in een ovenschotel of in een quiche. Ik heb de afgelopen twee à drie weken op zo’n beetje elke mogelijke manier deze groene groente gegeten.

Ben ik verslaafd aan courgettes? Niet perse. Waarom eet ik er dan zo veel? Omdat ik momenteel om kom in de courgettes! De courgette is een enorm winstgevend gewas in mijn moestuin. Als één van de eerste gaf het vruchten en daar is ie sindsdien niet meer mee gestopt. Ik oogst zo’n beetje elke dag twee courgettes, en kan het eigenlijk niet meer aan.

Courgette oogst

Zo nu en dan vergeet je wel eens goed te kijken onder de grote bladeren van de plant, en dan vind je dagen later een knots van een courgette. Helaas verliezen ze aan smaak wanneer ze te groot worden. En dan is er maar één optie: tijd voor mijn recept voor courgettesoep.

Recept Soeper-Courgettesoep

Ingrediënten  Voorbereiding
  • 3 knotsen van courgettes of 1 of 2 heule grote
  • 2 à 3 grote uien
  • 3 tenen grof gehakte knoflook
  • 3 tl kerrie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 L groentebouillon
  • Cream sherry
  • 1/8 L slagroom
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Snijd de uien in grove snippers en de courgettes in dobbelstenen van zo’n twee centimeter.
  • Bereid de bouillon in een aparte kan
    courgettesoep_recept

 

Bereiding

  • Laat de olijfolie heet worden in een hoge soeppan en voeg daarna de uien toe. Bak de uien glazig en voeg dan de knoflook en kerrie toe.
  • Bak nog twee minuten en roer flink om. Voeg de courgette toe en bak deze zo’n tien minuten mee.
  • Blus het mengsel af met de sherry en laat het nog even opstaan. Voeg daarna de bouillon toe en laat deze minimaal 15 minuten even meepruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en mix de inhoud tot een gladde massa. Zet de pan daarna weer op het vuur en voeg de slagroom toe.
  • Voeg nu ook de kurkuma toe en maak de soep verder op smaak met peper en zout. Serveer met een beetje crème fraiche en smullen maar!
Lees meer  Geroosterde pastinaak met honing en tijm

 

Tip

Dit recept is trouwens ook erg lekker met pompoen in plaats van courgette!

Over de auteur: Suus schreef in 2014 voor Tuinen.nl over haar tuin- en moestuinavonturen op haar blog genaamd Lipsticktuinieren. Daarnaast deelde ze graag de recepten die ze van de oogst uit de tuin in elkaar ‘flanste’.