Deze zoete pompoencakejes zijn lekker vol van smaak en een perfecte inleiding op de herfst. Je kunt ze drie dagen koel en donker in een trommel bewaren.
Wat heb je nodig?
Voor 20 cakjes of 1 grote taart: |
|
Aan de slag
Stap 1
Schil de pompoen en verwijder de zaden en draden. Snijd het vruchtvlees in kleine stukken van ongeveer 5 cm dit maakt eigenlijk helemaal niets uit, het gaat erom dat de pompoen in een pan gekookt moet worden en hoe kleiner de stukken, hoe sneller ze gaar zijn. Doe de stukken in een pan water en kook ze gaar. Giet af en pureer tot moes.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet bakvormpjes in. Ik kan je niet zeggen hoeveel, het ene vormpje is het andere niet en de een doet de vormpjes voller dan de ander. Ga uit van 20 stuks, maar het kunnen ook 12 grote zijn natuurlijk.
Stap 3
Meng meel, suiker, rozijnen, kaneel, gember, zout en bakpoeder in een kom. Roer goed door. Schenk de olie in een andere kom. Giet 4,5 dl pompoenpuree in een maatbeker vul eventueel aan met sojamelk tot 4,5 dl, roer dit door de olie en voeg het geheel bij het meelmengsel. Roer het goed door, niet mixen of zo. Het mengsel moet geen nattig beslag worden, maar ook geen deeg; gewoon dik en glanzend als het te droog is, nog wat sojamelk toevoegen. Werk snel en schep het in de vormpjes. Bak in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin en veerkrachtig niet tussentijds stiekem de ovendeur openen hè?!. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Stap 4
Serveer met een lekkere klodder sojaslagroom!
Tip van de auteur
Onlangs dacht ik nog dat het zo zonde is die pompoenzaadjes, die overblijven na het uithollen van de pompoen, in de gft-bak te gooien. Toen ik een paar dagen later bij mijn vriendin Geertje op de borrel ging, had zij die zaadjes geroosterd in wat olie, met zout en peper. Werkelijk smullen! Probleem opgelost.
Uit het boek: Ecofabulous koken in alle seizoenen
Auteur: Lisette Kreischer
Uitvoering: Paperback
Omvang: 303 pagina’s
ISBN 9789047200918