Het bakken van koekjes zal voor veel kinderen de eerste praktijkervaring in de keuken betekenen. Het is een gezellige bezigheid om samen met grootouders te doen en… er kan weinig fout gaan. En als deze jamkoekjes eenmaal uit de oven komen zullen ze niet kunnen wachten om hun eigen creaties te proeven.
Lekkere koekjes
De simpele ronde vorm van deze jamkoekjes zorgt voor een gelijkmatige garing en de jam geeft hen naast een fleurig aanzien ook een extra lekkere smaak. Daardoor verbranden de koekjes niet snel en wordt alles gelijkmatig gaar. Het is wel verstandig de benodigde hoeveelheid jam in een glazen schaaltje te doen. Niets is immers zo lekker om al tijdens de bereiding af en toe van de ingrediënten te snoepen!
Wat heb je nodig?
Voor 12 jamkoekjes: |
|
Aan de slag
- Verwarm de oven voor elektrische oven 190°C / heteluchtoven 170°C/ gasstand 5. Vet een bakplaat in.
- Doe de bloem, basterdsuiker en boter in een kom en kneed tot kruimeldeeg. Voeg zoveel ei toe totdat een mooi compact deeg ontstaat.
- Wrijf de handen in met bloem en rol het deeg tot een rol met een diameter van 5 cm. Snijd de rol in 2 cm dikke plakjes.
- Rol van ieder plakje deeg een balletje met een doorsnee van circa 3 cm, en leg op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes over.
- Maak een klein kuiltje in het midden van ieder koekje en schep hierin een theelepel jam.
- Bak 10-15 minuten in de voorverwarmde oven tot de koekjes gaar en mooi goudbruin van kleur zijn. Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat tot de koekjes stevig zijn, verplaats naar een rooster en laat volledig afkoelen.
- Als ze afgekoeld zijn kun je samen genieten van heerlijke koekjes!
Tip van de redactie
Varieer met verschillende smaken jam!
Natuurlijk is het mogelijk om met één bepaalde jam te werken. Maar qua kleur- en smaakvariatie is het leuk (en ook lekker!) om verschillende soorten te gebruiken. Er wordt relatief maar een kleine hoeveelheid jam gebruikt en het is onnodig meerdere grote potten te openen. Kies daarom eens een geschenkverpakking of mixverpakking met kleine cupjes jam!
Lees ook – Zelf bessenjam maken