Vaderdag, de dag waarop we alle vaders in Nederland extra verwennen en in het zonnetje zetten. Zelfgemaakte cadeau’s zijn favoriet bij veel papa’s, zeker als het om zoete lekkernijen gaat! Deze Marlene Franse appeltaart* is hiervoor een goed idee en valt zonder meer in de smaak. Door het mengsel van zowel zoete en frisse appels tover je in een handomdraai een super appeltaart op tafel, waarbij je, je vingers aflikt.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 90 g boter, koud en in blokjes
- 50 g poedersuiker, 20 g amandelpoeder
- 2-3 Golden Delicious van Marlene
- snufje zout, 1 zakje vanillesuiker
- 30 g ei (rest bewaren voor afwerking)
- 150 g patentbloem
Voor de compote:
- 4 appels, 700 g met schil gewogen (3 Granny en 1 Fuji of Golden Delicious van Marlene)
- 15 g boter
- 60 g lichtbruine basterdsuiker + 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 el citroensap
Voor de afwerking:
- 2 à 3 Golden Delicious appels van Marlene
- beetje citroensap, 2 el boter in blokjes
- beetje suiker
- ei (restje van het deeg)
- 3 el abrikozenjam
Bereidingswijze appeltaart
Stap 1: Begin met het deeg, want deze moet hierna nog rusten. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng er de blokjes koude boter bij. Doe dit met je vingertoppen en niet met je warme handpalmen. Wrijf de boter door het bloemmengsel tot je een soort fijn zand overhoudt. Doe er 30 g ei bij (bewaar de rest van het ei) en meng dit kort tot een samenhangend deeg. Vorm van het deeg een platte schijf en verpak deze in huishoudfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten. Het deeg maken kan ook in een huishoudmachine.
Stap 2: Maak ondertussen de appelcompote. Verwijder de schil en klokhuizen van de appels en snijd ze in blokjes. Doe alle ingrediënten in een pan en breng het aan de kook met een deksel op de pan. Er komt nu vanzelf vocht uit de appels vrij. Haal na 5 minuten het deksel van de pan en laat de appels verder zacht worden. Laat het vocht grotendeels verdampen en prak de appels met een vork tot een compote. Dit alles duurt in totaal ongeveer 15 minuten. Het eindresultaat moet een stevige compote zijn. Als de compote te droog wordt tijdens het koken, voeg dan tussendoor een beetje water toe. Laat de compote helemaal afkoelen.
Stap 3: Vet de taartvorm in en rol het deeg uit. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte en leg het dan in de vorm. Als je een decoratieve rand wilt maken (zoals op de foto), moet je wat extra deeg hiervoor overhouden aan de rand. Duw hiervoor als het ware een plooi van het deeg aan de bovenrand naar binnen voordat je het aandrukt. Laat de deegbodem weer afkoelen in de koelkast.
Stap 4: Bereid ondertussen de appels voor de afwerking van de appeltaart. Schil de appels, verwijder de klokhuizen met een appelboor en snijd ze doormidden. Snijd de helften in plakjes van 2-3 mm. Besprenkel de appels tussendoor met een beetje citroensap tegen verkleuring.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 200 °C.
Stap 6: Haal de deegbodem uit de koelkast en decoreer de rand indien je dit wilt. Dit kun je doen met een taartpincet: knijp telkens een stukje van de deegrand in met de pincet in diagonale richting. Prik gaatjes in de deegbodem met een vork. Kwast de bodem en de rand in met het resterende ei.
Stap 7: Leg de appelcompote op het deeg en strijk deze glad. Leg de schijfjes appels er op een decoratieve manier op. Begin aan de buitenkant, maak een cirkel met overlappende schijfjes. Leg een paar schijfjes in het midden om het gat iets op te vullen. Leg dan een cirkel er binnenin en laat deze cirkel iets overlappen op de buitenste cirkel. Maak tenslotte in het midden een soort bloem van appelschijfjes.
Stap 8: Bestrooi de appels met een beetje suiker en verdeel wat klontjes boter erover. Leg de taart op een bakplaat en schuif deze, 1 richel onder het midden, in de oven. Bak de appeltaart 40-45 minuten tot hij goudbruin is.
Laat de appeltaart iets afkoelen. Verdun een beetje abrikozenjam met wat water en verwarm deze in magnetron of pannetje. Kwast de appeltjes hiermee in voor de afwerking.
*Recept appeltaart: Louise van den Berg van Keukenatelier. Voor het uitgebreide recept kijk op: https://keukenatelier.com/2019/04/25/franse-appeltaart/