Bessenstruiken zoals rode of witte aalbessen, kruisbessen en zwarte bessen geven vaak zoveel bessen dat je ze bijna niet allemaal zelf kunt opeten. Wat kun je hier mee doen? Het antwoord is simpel: maak er jam van! Want wat is er nu lekkerder dan jam gemaakt van de vruchten uit eigen tuin? 

 

Wat heb je nodig

  • 1 kg bessen, één soort of diverse soorten door elkaar
  • 0,5 kg geleisuiker.

Aan de slag

  • De bessen schoonmaken, wassen, uit laten lekken en pureren.
  • Voor jam zonder pitjes de vruchtenmassa door een zeef wrijven.
  • Roer daarna de geleisuiker door de massa.
  • Breng aan de kook en laat 4 minuten doorkoken. Roer ondertussen regelmatig door.
  • Schuim nu het mengsel af, giet in schone poten en sluit deze direct.

Tip

Ook heel lekker: kruisbessen-bananenjam! Neem hiervoor van elk 500 g, dus totaal 1 kg, op 0,5 kg geleisuiker.

Lees meer  Recept lentefrisse aardappelsalade