Fruitsoorten zoals kwee, mispel en moerbei zijn al eeuwenlang in cultuur. Ze horen van oorsprong thuis in het Middellandse Zeegebied en in Klein-Azië. De Grieken en Romeinen brachten ze naar west-Europa. Sindsdien komen ze plaatselijk ook verwilderd voor.
Kwee
Kwee Cydonia oblonga komt als struik en als boom voor en wordt 6 m hoog en tamelijk breed. Er zijn ook lei- en stamvormen te koop. In april sieren grote witte bloemen de plant. De vruchten zijn donzig behaard, groenig of geel en peer- of appelvormig. Ze geuren sterk en zijn keihard. De likeur Contignac wordt van kweeën gemaakt. Door wassen verdwijnt de beharing en na koken kan het witte vruchtvlees roze of rood zijn verkleurd.
De rassen ‘Champion’ en ‘Le Bourgeaut’ zijn vroeg oogstbaar.
Van de appelvormige ‘Leskovacz’ blijft het vruchtvlees wit na het koken. Dit ras maakt tot 1 kg zware vruchten, evenals ‘Vrania’ en ‘Rea’s Mammoth’. In april zijn de grote witte bloemen aantrekkelijk.
Toepassing
• De kwee houdt van luwte en zon, lichte tot kleiïge grond en wortelt oppervlakkig.
• Organische mest, geen onderbegroeiing.
• Snoei: ’s winters te lange takken inkorten.
• Leent zich voor gelei, jam of compote. Vier weken invriezen bekort de kooktlid.
Redactie: www.colour-your-life.nl
Lees ook:
– Meer over fruit
– Tuinfilmpjes Tuinen TV
– Hovenier aan het woord
– De moestuin
– Tips voor tuinonderhoud