Wat is de functie van voegen?
Tegels voegen is de oplossing voor een mooi en langdurig onkruidvrij terras. Afgezien van de esthetische waarde van voegen, hebben voegen ook andere onmisbare functies:
- Allereerst geven voegen stabiliteit aan bestrating.
- Als tweede vangen voegen afwijkingen in formaat op. Veel bestrating is niet 100% maatvast, waardoor tegels niet altijd perfect aan elkaar aansluiten. Door de toevoeging van voegen zorg je voor strakke lijnen in het geheel.
- Als derde beschermen voegen de toplaag tegen afsplinteren of ‘afknappen’. Voegen vangen krimp en uitzetting op. Als randen strak tegen elkaar liggen komt er spanning op en kan de rand afsplinteren.
- Als laatste wordt, bij de juiste keuze van het voegmiddel, de kans op onkruid verkleind. De moderne type voegmiddelen laten geen ruimte over voor onkruid om te bloeien. Wil je voegzand gebruiken? Gebruik dan geen ophoogzand maar kies voor voegzand met onkruidremmende of onkruidwerende werking, zoals die van MBI.
Voor langdurige onkruidvrije bestrating is de juiste verwerkingswijze nodig. Het soort voegmiddel dat je nodig hebt is afhankelijk van de ondergrond, breedte van de voeg, het type bestrating én toepassing. Daarom wordt aangeraden om het soort voeg dat je kiest af te stemmen op deze factoren. We kennen harde voegen, semi-harde voegen en los invoegzand. Allen hebben verschillende kenmerken en dienen op de juiste manier verwerkt te worden. Voor het beste resultaat raden wij je aan om de verwerking door een vakman te laten doen.
Type ondergrond
In Nederland zijn er verschillende grondsoorten. Grofweg kunnen we die grondsoorten verdelen in twee categorieën: waterdoorlatend en waterafsluitend. O.b.v. de grond in je tuin maak je een ondergrond voor je terras: een zandbed of – in het geval meer stabilisatie nodig is – een puinfundering. Bij keramische tegels wordt nog een extra laag van drainagemortel geadviseerd om de tegels in vast te leggen. Op een waterdoorlatende ondergrond gebruik je idealiter een waterdoorlatende voeg (voor minder wateroverlast in de tuin). Op een waterafsluitende ondergrond MOET je een waterafsluitende voeg gebruiken. Doe je dat niet, dan heb je kans op groene voegen en vorstschade.
Type bestrating
Ook het type bestrating (en daarmee de verwerkingswijze) bepaalt wat voor voegmiddel je nodig hebt. Voor tegels raden we MBI Aqua Color Joints aan. Deze zijn uitermate geschikt voor alle type tegels: betontegels, keramiek tegels, GeoProArte® en GeoCeramica® (keramiek op beton). Aqua Color Joints is een harde voeg, spoelt niet uit en is bijzonder onkruidwerend (te gebruiken bij een waterdoorlatende ondergrond). Voor klinkers en andere kleinformaat stenen raden we MBI onkruidvrij zand aan. MBI onkruidvrij zand is geschikt voor zelfs de smalste voegen. Het voegzand is gekleurd met biologische kleurstoffen die het milieu niet belasten en voorkomt dat onkruid kan ontkiemen voor langdurig onkruidvrije voegen.
Oprit voegen
Voor toepassingen met een hogere verkeersbelasting, zoals bij opritten, zijn er speciale voegmiddelen ontwikkeld. Deze voegmiddelen creëren een extra sterke voeg. MBI AquaColor Joints 2Drive is speciaal ontwikkeld voor 6cm GeoCeramica® tegels voor de oprit. Het is een harde voeg op basis van epoxyhars die met name geschikt is voor voegen van tenminste 3 mm. Aangezien deze enigszins waterdoorlatend is, moet het toegepast worden op een drainerende ondergrond. MBI Gator EuroStone is speciaal ontwikkeld voor bestrating met een hogere verkeersbelasting (oprit) in combinatie met klinkers, kinderkoppen, courtstones en natuursteen. Het is een semi-harde voeg op basis van polymeren en is al toe te passen bij smalle voegen vanaf 2 mm. Deze kan zowel op een waterafsluitende als drainerende ondergrond toegepast worden.
Meer tips over voegen? Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel voegmiddel je nodig hebt? Kijk op www.mbi.nl
Vind een MBI Dealer: www.mbituin.nl/erkende-dealers