Waar één mug iemand al uit zijn slaap kan houden, is een plaag een absolute nachtmerrie voor velen. Maar waardoor ontstaat een plaag en hoe bestrijd je die?

 

Wat zijn muggen?

Een mug is een vliegend insect. Hoewel er vele soorten bestaan, is vooral de steekmug (muskiet) bij ons het bekendst. Hij is berucht om zijn behoefte aan menselijk bloed. Overigens zijn het alleen de vrouwtjes zijn die ons bloed nodig hebben. Ze voeden zich met bloed tijdens de aanmaak van hun eitjes.
Bij de mens veroorzaakt de muggenbeet een rode bult die gekmakend jeukt. Daarbij kunnen muggen met hun beet allerlei ziektes overdragen. In West Europa hebben we (nog) niet veel last van deze 'muggenziektes'. Maar in de tropen en warmere landen vallen er jaarlijks veel slachtoffers. De bekendste ziektes die door muggen worden overgebracht zijn malaria, knokkelkoorts, gele koorts en sinds kort ook het zikavirus. Voor veel mensen des te meer reden om de beestjes te bestrijden.

Ontstaan van muggenplaag

Een zoetwaterbron is meestal de oorzaak van een muggenplaag. Een sloot of vijver ligt voor de hand, maar al een plas water op de grond of water in een emmer of bak in de tuin kunnen al muggen aantrekken. Het is voor vrouwtjesmuggen de ideale plaats om eitjes in te leggen, hun larven leven net onder het wateroppervlak. Ook de temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk voor de mug. In een warme, vochtige omgeving ontwikkelt een muggenplaag zich in enkele dagen.

overlast_muggen_voorkomen
 

Tips om muggen te voorkomen en te bestrijden

  • Plaats horren in ramen en deuren zodat je zeker weet dat muggen niet binnenkomen.
  • Zet lege potten en bakken in de tuin op hun kop, zo blijft er  geen laagje water staan wanneer het regent.
  • Maak verstopte dakgoten zo snel mogelijk schoon om te voorkomen dat er een laagje water blijft staan.
  • Trek insectenetende vogels aan, zij zijn dol op muggen. Denk daarom ook nog twee keer na voordat je het nestje van een zwaluw verwijdert. Zwaluwen kunnen tot wel 10.000 insecten per dag eten, waarbij muggen één van hun favorieten is.
  • Plaats een tomatenplant in je raamkozijn, met name de plant zelf en rauwe tomaten geven een stof af die muggen op afstand houdt.
  • Zet een citronellakaars en een citroenplant op je nachtkastje. Muggen kunnen de citroenlucht niet uitstaan.
  • Spuit op een warme zomeravond niet een te zoet luchtje op. Muggen komen sowieso al af op lichaamsgeur, maar worden extra aangetrokken door zoete luchtjes.
  • Hang een klamboe boven je bed, deze beschermt je tegen de muggen die toch dichtbij weten te komen.
Lees meer  Coniferenspint