Wat is er in juli te doen in de moestuin? Iedere maand geven we je de beste tips voor het onderhoud op het gebied van de moestuin, zaaien en oogsten.
De moestuin in juli
Juli is veelal een warme maand, dat betekent dat er volop kan worden geoogst. Enkele stukken grond komen hierdoor leeg te staan en zijn klaar voor de volgende teelt. Bij het kweken in een kas is het belangrijk om goed te ventileren en hoge temperaturen te voorkomen om ziektes en schimmels te vermijden.
Zaaien in juli
- Je kunt nog steeds een aantal gewassen zaaien in de lege bedden in de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan rapen, radijzen, wortelen, andijvie, pluksla, postelein, paksoi, Chinese kool, spinazie, rucola en tuinkers.
- Tussen eind juli en begin augustus kun je nog een laatste ronde klein duimpjessla zaaien.
- Dun eerder geplante zaailingen goed uit zodat ook deze gewassen goed de ruimte krijgen om te groeien.
Oogsten in juli
- Deze maand kunnen de eerste komkommers, augurken, ronde worteltjes, boontjes en doperwten geoogst en klaargemaakt worden.
- Daarnaast kun je deze maand ook weer courgette, rapen, peterselie, koolrabi, wortel, spinazie en bloemkool oogsten.
- Ook bij kleinfruit zoals zomerframbozen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen en bramen kunnen de vroege rassen al geplukt worden.
- Pluk verder zoveel mogelijk zoveel mogelijk gewassen, des te meer zullen ze produceren. Als je enkele vruchten rijp laat worden, zal de plant stoppen met zaad produceren.
Algemene moestuintips juli
- Ziekten en schimmels zoals meeldauw liggen op de loer. Zorg ervoor dat je gewassen minder vatbaar zijn door ze in optimale conditie te houden.
- Iedere dag valt er nu meer uit je moestuin te oogsten. Het beste is om wat je verzamelt uit je moestuin gelijk op te eten nu het nog vers is. Zodra groenten zijn geoogst, beginnen ze in kwaliteit achteruit te gaan omdat het vocht verdampt uit de vezels.
- In volle grond is de aardappelziekte nu een voortdurende bedreiging voor aardappels en tomaten. Vooral als het een nat jaar is, dan ontkom je er niet aan dat je meerdere keren de planten moet bespuiten om de ziekte te voorkomen.
- Tomaten, komkommers, paprika’s, meloenen etc. hebben vooral water en vloeibare voeding nodig. Om plagen te voorkomen is het verstandig om biologische bestrijdings middelen te gebruiken.
- Geef bonen voldoende water bij de wortel zolang ze aan het bloeien zijn. Hiermee bevorder je ook de nieuwe bloemvorming.
Lees ook – Tuintips in de tuinkalender van juli