moestuinieren met kinderenJe eigen groenten kweken is gezond, lekker, goedkoop én duurzaam. Moestuinieren met kinderen is daarnaast een leuke activiteit om samen te doen. Geen idee hoe je moet beginnen? Geen nood, we helpen je op weg met dit stappenplan.

Stap 1: Juiste plekje voor moestuinieren met kinderen

Kies een plekje in de zon en zorg dat je er aan alle kanten bij kunt. Kies een plek waar de bodem niet te nat oogt – op een zompige, waterzieke bodem is het moeilijk groenten kweken. Oriënteer je minituintje indien mogelijk op de noord-zuidas en zet er een houten of gevlochten rand omheen. Een rand houdt de bovenste voedzame laag mooi op haar plaats en vormt een buffer tegen onkruid.

Tip:
Groenten in de zandbak. Zijn de kinderen de zandbak ontgroeid, dan heb je meteen een ideale plek voor je minimoestuin. Haal de folie die op de bodem ligt weg of doorprik hem en vul met vruchtbare aarde en minstens één vierde compost. Bij zware grond kun je er een deel van het overgebleven zand in mengen.

Stap 2: De bodem

Maak de bovenste 15 à 20 cm van de grond los zonder hem te keren. Gebruik daarvoor een woelvork of een spitvork of, als je die al liggen hebt, een spade. Denk er aan dat je de losgewoelde grond niet te lang onbegroeid laat; probeer binnen de twee à drie weken te zaaien.
Als de grond is losgewerkt, spreid je er een laag compost overheen. Voor een vierkante metertuin volstaat één emmer. Werk de compost met een hark in de bovenste 5 tot 10 cm in.

Stap 3: Kies je groenten

Deel je minimoestuin in vijf rijen in met telkens 20 cm ertussen, en links en rechts een buitenrand van 10 cm – samen precies 1 m breed. Op elke rij zullen telkens twee soorten na elkaar groeien. Kies voor gemakkelijke groenten zoals sla, spinazie, radijsjes en verse kruiden als peterselie, koriander, kervel en winterpostelein.

Lees meer  Inkarnaatklaver kweken

Tip: Kinderen bootsen volwassenen graag na. Om het moestuinieren met kinderen nog leuker te maken, kun je hen dingen zaaien die zij lekker vinden. Wat dacht je van wortels en kerstomaten? Of een leuke bloem zoals een minizonnebloem? Laat de kinderen hun tuin versieren met kunstwerkjes, leuke labels, windvaantjes.

Stap 4: Zaaien en oogsten

Het zaaien begint vanaf maart – in mei oogst je al je eerste sla, radijzen en kervel. Hark de grond mooi fijn en trek een kleine groef. Zaai op zo recht mogelijke rijen een touwtje spannen helpt. Zet er een markering bij – een stokje is al voldoende – opdat je weet waar straks je groenten kiemen en waar het onkruid schiet. Laat je niet vangen aan de klassieke beginnersfout van dik te zaaien.

Stap 5: Onderhoud

Zodra de eerste jonge sla- en radijsblaadjes tevoorschijn komen, zal ook het onkruid komen aanwaaien. Er snel bij zijn is de kunst, want sommige van die ongewenste kruiden groeien erg snel. De stroken tussen de rijen houd je met een klassieke hak of schoffel netjes, hoewel je voor je minimoestuin ook perfect handgereedschap kunt gebruiken. In de rij wied je met de hand.

Redactie i.s.m. www.velt-nederland.nl

Lees ook:
Groente uit eigen tuin
Polulaire kweekkas
Kweken in de winter
Eten uit eigen tuin