Als je zelf kruiden en fruit kweekt, weet je precies wat je eet. Het komt rechtstreeks uit de tuin en kan zo op tafel, hoe vers wil je het hebben!
Kruiden in potten
Tuinieren in potten of bakken maakt de verzorging gemakkelijk; alle planten zijn hierdoor goed bereikbaar. Dit voorkomt bovendien verspilling van zaad, water en meststoffen en ook onkruid wieden is nauwelijks nodig.
Het leuke is ook dat je de potten en bakken vrijwel overal kunt neerzetten, zelfs op het balkon of het dakterras. En als de ruimte echt beperkt is, kun je altijd nog een eetbare wand inrichten om de kruiden en eetbare bloemen verticaal te kweken. Dat ziet er nog leuk uit ook!
Populaire kruiden
Winterharde laurier, rozemarijn, oregano en tijm zijn populair, maar ook bieslook en munt zie je veel in potten en borders. Tegenwoordig kun je zelfs kleine keukenlauriers op pot kopen. Daar is altijd wel een plekje voor.
Veelzijdige toepassing
Kruiden zijn onmisbare ingrediënten voor menig gerecht, maar ze kennen ook andere toepassingen. Zo worden kruiden gebruikt als remedie tegen ziektes en kwalen, kruiden voor huishoudelijke gebruik en zelfs kruiden voor cosmetische toepassingen.
Weetjes over kruiden
Tijmthee bevordert tijmthee de spijsvertering en is het bovendien een probaat middel tegen een kater. Rozemarijn is heel goed voor de bloedsomloop en volgens de Romeinen biedt laurier bescherming tegen een heftig natuurverschijnsel als de bliksem. De eerste vaste zeep die meer dan duizend jaar geleden werd gemaakt, bestond uit een mix van laurier en olijfolie. Hoe meer laurier, hoe sterker de desinfecterende werking van de zeep. De kruisvaarders namen deze zeep later mee naar Marseille en zo werd de basis gelegd voor het zeepmerk Savon de Marseille.
Eetbare tuin
De eetbare tuin bewijst dat je met een beetje fantasie en het loslaten van strikte, achterhaalde regels een tuin kunt creëren die niet alleen fantastisch is om naar te kijken, maar ook heerlijk om uit te eten! Creëer je eigen groene paradijs en geniet er met volle teugen van. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en goed voor je lichaam!
Kijk voor meer weetjes ook eens op www.colour-your-life.nl
Stel jouw tuinvraag
Heb je vragen over dit artikel, een ander onderwerp of wil je iets delen? Deel het via onze Facebook pagina en wij zullen je vraag zsm beantwoorden.
Voor meer tips volg ons ook op Twitter, Google+ en Pinterest.