Komkommer kweken is leuk om te doen. Het is een populair gewas in de moestuin, met vaak een hoge opbrengst. Komkommer oogsten, bewaren en verzorgen wordt praktisch gemaakt met de tips in deze blog.
Komkommer oogsten
Komkommer oogsten is eigenlijk het leukste van het hele proces, je kunt van je opbrengst gaan genieten. Komkommer oogsten doe je wanneer de vrucht rijp is. Je herkent een rijpe vrucht wanneer deze nog niet te dik is en zo’n 20 centimeter lang is.
Afhankelijk van het ras heeft een komkommer een snel of traag herstelvermogen. Dit komt erop neer dat na het oogsten van meerdere vruchten, de plant daaronder gaat lijden.
Hetzelfde probleem doet zich voor wanneer één vrucht de kans krijgt om volledig uit te groeien. Een dergelijk zware vrucht is meestal niet zo lekker meer. De kans bestaat namelijk dat de structuur sponzig wordt en de smaak bitter. Het duurt dan een hele tijd voordat de plant opnieuw vruchten gaat produceren.
Vermijd overbelasting van de plant door het teveel aan vruchten weg te nemen. Dit doe je zo:
- Laat een vrucht in een bladoksel zitten en neem de vrucht uit het volgende oksel weg.
- Laat de vrucht in het volgende bladoksel zitten en ga zo door.
- Belangrijk is dat je altijd maar één vrucht in dezelfde oksel tot ontwikkeling laat komen.
- Hierbij wordt altijd de minst ontwikkelde vrucht weggenomen.
Lees meer tips voor het kweken van komkommer en komkommer oogsten
Komkommers bewaren
Het bewaren van komkommers gaat goed indien je enkele voorwaarden in acht neemt:
- Behandel de komkommers bij het oogsten met de nodige voorzichtigheid, zodat alleen gave (niet beschadigde) vruchten worden bewaard.
- De geoogste komkommers die voor de bewaring in aanmerking komen, worden gedeeltelijk van hun vruchtsteel ontdaan, zodat één centimeter steel overblijft.
- Is de vruchtsteel helemaal afgebroken, dan zal de bewaartijd sterk teruglopen, want meestal gaat de vrucht op die plaats tot rotting over. Aan de onderkant van de vrucht kan nog een stukje overschot van de bloem zitten. Wrijf dit overschot voorzichtig weg.
- Wikkel dan de vrucht in magnetronfolie. Keukenfolie is namelijk voorzien van kleine perforaties. Dankzij deze kleine gaatjes werkt de folie vochtregulerend voor de komkommer.
- Eén laag folie is al voldoende. Meerdere lagen dekken de perforaties alleen maar af.
- Wikkel de vrucht niet helemaal in, maar laat een paar centimeter aan de bovenkant en onderkant onbedekt.
- Doordat je maar één laag gebruikt blijft de folie niet zo gemakkelijk zitten. Houd de folie op zijn plaats door gebruik te maken van drie strukjes plakband of drie elastiekjes.
- Bewaar de komkommers op een koele plaats, maar niet in de koelkast of vriezer! Door kou wordt de vrucht alleen maar papperig van structuur. En dat wil je natuurlijk niet.
- Je kunt je komkommers op deze manier zo’n 2 weken bewaren.
Witziekte/meeldauw bij komkommers
Het kan voorkomen dat de bladeren van de komkommerplanten door de witziekte zijn aangetast. Witziekte wordt ook wel Echte meeldauw genoemd. Helaas betekent dit dat sporen van de schimmelziekte ook op de komkommers terechtkomen. Dit wil zeggen dat de komkommervrucht zelf ook door de witziekte aangetast zal worden. Ga je komkommer oogsten, let hier dan ook goed op.
Om dit te vermijden worden de schimmelsporen van de vrucht verwijderd. Dit kun je het beste op de volgende manier doen:
- Spoel de vrucht goed af onder de kraan en laat de komkommer daarna drogen.
- Droog de vrucht nooit af! Zo beschadig je de huid van de komkommer.
- Zijn de vruchten droog, wikkel ze dan in de folie zoals hierboven omschreven.
- De behandelde komkommers bewaar je daarna op een koele plaats.
- De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen 12 tot 15 graden Celcius.
Komkommer oogsten, bewaren en daarna natuurlijk lekker opeten.. je weet nu hoe je daarmee aan de slag moet!
Lees ook: