De voortuin van mijn royale bloemrijke boerderijtuin kent een traditioneel ontwerp. Deze bijna vierkante deeltuin van twaalf bij tien is onderverdeeld in vijf plantvakken. Met vier aan de buitenzijde terwijl het vijfde vak in het midden ligt en een ronde vorm heeft. De vakken hebben een buxushaag rondom en ze worden van elkaar gescheiden door gazon. In de plantvakken staan o.a. een aantal soorten Hortensia’s en op die plantenfamilie ga ik dit keer voor Tuinen.nl dieper in.
Waarom nu juist een Hortensia in de voortuin

Hortensia of zoals ik de heester hierna zal noemen Hydrangea is een heester die in boerentuinen een graag geziene gast is. Lieten ruimte en financiën het ook maar enigszins toe en had de boerin groene vingers dan werd op het Boerenerf beslist een Hydrangea geplant. Omdat er heel wat soorten in deze plantengroep zitten wil ik een aantal sterke in het zonnetje zetten. Als eerste noem ik de alom bekende Boerenhortensia of Hydrangea macrophylla.

Deze soort wil na de kille vorstige winden in het voorjaar nogal eens invriezen. Gevolg; de plant moet tot de grond afgeknipt worden en zal hetzelfde jaar niet bloeien.

Een drietal variëteiten van Hydrangea macrophylla is echter bijzonder winterhard of bloeit zelfs op éénjarig hout.
Vraag bij aanschaf naar Hydrangea macr. ‘Bouquet Rose’, (Bloeit ook ope-jarig hout) ‘Compacta’ (de kleinste van het stel) of ‘Génerale Vicomtesse de Vibraye’, inderdaad een mond vol (en zij kan tot een heester van 2 m. hoog uitgroeien).
Hydrangea macrophylla zal langs de kust en in het zuiden van ons land niet zo snel invriezen.

Ik was heel verbaasd toen ik in een soort duinpan bij een Hotel in Santpoort al in April van een bloeiende struik kon genieten. In grote delen van ons land zal Hydrangea toch wat meer kuren vertonen en is het belangrijk om sterke planten aan te schaffen. Neem bij aankoop van een zogenaamde tuinhortensia geen struiken uit de kas. Ook als ze op het tuincentrum naamloos buiten staan, moet u opletten of de struik body heeft. Hebben ze een aantal goed verhoute takken in het centrum dan heeft u de meeste kans op een winterharde Hortensia, de groene twijgen halen het eerste voorjaar vaak niet deze vriezen erg diep in.
Snoei van Hydrangea macrophylla

Lees meer  Herfst snoeikalender

Snoeien doet u door ieder voorjaar een aantal oude takken helemaal uit de heesters te snoeien. Zo verjongt de heester zich steeds weer. En pas laat in het voorjaar, tenminste als u veel last van late nachtvorsten heeft, de bloemen eruit te knippen.
Bloemkolen en Schapenkoppen

De volgende groep hortensia’s: Hydrangea arborescens (‘Annabelle, ‘Grandiflora” en de nieuwe discolor) met bloemen zo groot als bloemkolen en de vele soorten uit de schapenkophortensia groep (Hydrangea paniculata) bloeien altijd graag en overvloedig op éénjarig hout.

Invriezen of snoeien is dus niet erg. Ze bloeit toch wel. Ga eens op zoek naar de variëteiten: we onderscheiden o.a. Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’, Hydrangea paniculata ‘Kyushu’, Hydrangea paniculata ‘Praecox’, Hydrangea paniculata ‘Tardiva’, Hydrangea paniculata ‘Unique’. Allemaal dragen van de late zomer tot diep in de herfst heerlijke witte(tig) naar roze verkleurende pluimen, het zijn de beauty’s van de nazomer.
Snoei van de arborescens en paniculata groep Hydrangea arborescensen

H. paniculatia snoeit u ieder voorjaar diep terug, zodat de heester veel jonge takken maakt en u grote bloemen krijgt. Of snoei alleen de dode bloemen uit de struik; hierdoor wordt de Hydrangea steeds bossiger en krijgt hij kleinere bloemen, die niet zo snel knakken.

Weer een andere soort en wel Hydrangea serrata is een wat onbekendere variëteit, maar ook dit is een sterke bloeier. De variëteit ‘Blue Bird’ is mooi blauw en ‘Preziosa’ roze, zusje Hydrangea serrata f. koreana is een blauwbloeiende haast bodembedekkende soort, mooi en heel apart.

Vaak staan mijn bezoekers heel verbaasd als ze tegenover Hydrangea quercifolia staan.

Deze Hydrangea heeft ook van die prachtige witbloeiende pluimen met heel grote bloemen tussen witte pareltjes, maar zijn blad lijkt veel op een groot eikenblad. En hij heeft een prachtige toegift; in de herfst wordt dit blad vuurrood.
Snoei van Hydrangea serrata en Hydrangea quercifolia

Snoeien doet u door ieder voorjaar een aantal oude takken helemaal uit de heesters te snoeien.

Lees meer  Hollands zomerboeket zet je tuin in vuur en vlam

Zo verjongt de heester zich steeds weer. En pas laat in het voorjaar (tenminste als u veel last van late nachtvorsten heeft) de bloemen eruit te knippen. Als bij de H. macrophyllagroep
Combineer de Hortensia eens

De hydrangea’s hebben weinig buren nodig, ze zijn van nature al zo prachtig, maar toch heb ik hier en daar narcissen gezet, om de tuin ook in het voorjaar vast aantrekkelijk te maken en de combinatie met Sedum telephium ‘Herbstfreude’ en Sedum ‘Matrona’ zorgt voor een spektakel aan warme kleuren in de herfsttuin. Bij de originele Hydrangea paniculata staat een sneeuwbalspirea, die om verwarring te vooromen veel beter Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ genoemd kan worden.

In het voorjaar snoei ik Diabolo diep in zodat hij ieder jaar volop zeer donkerrood/purper/bruin blad aan de jonge scheuten krijgt. De Hortensia’s zijn allemaal ze omkaderd met ongeveer 40 centimeter Buxushagen.

Deze combinatie in de voortuin is chique, makkelijk in onderhoud en maandenlang mooi.