Struik- en dopheide geven kleur aan de herfst- en wintertuin. Deze prachtige heideplanten staan garant voor spectaculaire bloem- en bladkleuren.
Ooit had de heideplant een slecht imago door de miniatuur heidelandschapjes die in de jaren zeventig bij huizen werden aangelegd, maar dat imago is nu helemaal voorbij. En gelukkig maar, want heideplanten zijn prachtige planten voor het najaar.
Je hebt najaarsbloeiers Calluna en winterbloeiers Erica. Goed dus om even te informeren of ze voor jouw tuindoel geschikt zijn. Vraag dan meteen of ze winterhard zijn.
Heideplanten op het terras
Heideplanten doen het goed op het terras. Vul een paar potten en bakken met paarse en roze tinten. Of kies juist voor een frisse groenwitte variant. Gebruik speciale potgrond voor zuurminnende planten en geef de planten nooit kalk.
Knip heideplanten in het voorjaar flink terug als ze weer beginnen te groeien. Zo houd je ze mooi compact.
In de border
Eigenlijk zijn een paar pollen niet erg geschikt om de prachtige kleuren tot hun recht te laten komen. Als je wat meer uitpakt, bereik je een maximaal kleureffect. Graaf bijvoorbeeld een stukje tuin af, zo’n veertig centimeter diep, en vul het gat met kant-en-klare mengsels. Plant de heide erin en maak je eigen heidetuin af met andere zure grondminnaars zoals Rhododendron, azalea, brem, conifeer en Skimmia.
Lees hier meer over de verschillende besheesters in de najaarstuin>>
Verzorging van heideplanten
Heide gedijt het beste op vochtige, goed doorlatende, zure grond. Zon en een open standplaats vinden ze heerlijk. Ook in de winter zijn de planten ijzersterk en geven ze een prachtige kleur aan je border of terras.
Lees ook: