Steeds meer mensen raken ervan doordrongen dat de natuur het niet altijd even gemakkelijk heeft. Ook zij beseffen dat een groeiende onderdrukking en beïnvloeding van flora en fauna door mensen allerlei vervelende gevolgen gaat hebben. En dus besluiten ze op hun manier de natuur een handje te gaan helpen. Door tegels in de tuin te vervangen door bomen en planten. En door bloemen neer te zetten met lekker veel nectar voor insecten als vlinders en bijen onder meer. De buitenruimte wordt dus letterlijk groener. Wil je binnenshuis ook groener wonen? Hieronder lees je er alles over.

Ook binnen een groene woning: zowel letterlijk als figuurlijk

Ook je interieur kun je vergroenen. Letterlijk gezien door meer planten neer te zetten. Dit heeft allerlei voordelen. Zo oogt het niet alleen sfeervol, maar wordt je ook rustiger door de kleur groen. Daarnaast kun je met luchtzuiverende planten het binnenklimaat in huis ook nog eens flink verbeteren.

Duurzamer wonen: zelf ‘groene’ energie opwekken

Daarnaast kun je ook figuurlijk gezien groener wonen. Een duurzame(re) woning wekt zelf duurzame energie op uit een groene en onuitputbare bron zoals de zon. Nieuwbouwwoningen moeten bijvoorbeeld tegenwoordig (bijna) energieneutraal zijn. Zonnepanelen wekken hierbij minstens genoeg elektriciteit op om de woning te verwarmen, koelen en ventileren, en om deze te verlichten.

Op een duurzame manier je woning verwarmen

In Nederland hebben we een gematigd klimaat. Langdurige periodes met temperaturen onder nul komen niet zo vaak voor. Toch gaat een groot gedeelte van het energieverbruik op aan verwarming van de woning. In ons land heeft het overgrote deel van de woningen een cv-ketel, gevolgd door een aansluiting op een warmtenet. In het Klimaatakkoord heeft Nederland vastgelegd in 2050 gasvrije woningen te hebben. Zo voorkomen we lokaal verergering van de problemen in Groningen, hoeven we niet te vrezen voor het moment dat het einde van de gasvoorraad bereikt is en is er geen CO2-uitstoot bij de verbranding.

Lees meer  Dit accessoire maakt jouw tuin helemaal af!

Hoe al die woningen in de toekomst verwarmd gaan worden? In dichtbevolkte gebieden zetten diverse gemeentes in op uitbreiding van warmtenetten. In gebieden met minder woningen per vierkante kilometer, zal een warmtepomp de verwarming van een woning gaan verzorgen. De cv-ketel zal de komende jaren in steeds minder woningen te vinden zijn. Vanaf 2026 ben je al verplicht bij de vervanging van een cv-ketel te kiezen voor een duurzamer alternatief. Omdat (nog) niet iedere woning klaar is voor een warmtepomp, zal een hybride warmtepomp (combinatie van de cv-ketel en warmtepomp) de nieuwe standaard zijn.

Helemaal mooi: de duurzame energie van zonnepanelen gebruiken voor een warmtepomp!

Zo weinig mogelijk energie gebruiken

Tot slot is het natuurlijk goed om te onthouden dat de beste energie, energie die je niet gebruikt is. Tijd dus om alle ouderwetse verlichting te vervangen door ledlampen, en zo zuinig mogelijke elektrische apparatuur te kiezen. Voordat je over kunt stappen op verwarming met behulp van een warmtepomp, zul je je woning hier ook klaar voor moeten maken. Zo moeten het dak, de vloer en de gevels goed geïsoleerd zijn, er minimaal HR++-glas geplaatst zijn en het warmteafgiftesysteem (meestal vloerverwarming) geschikt zijn voor verwarming met lagere temperaturen.