Het elzenhaantje komt zeer algemeen voor op de bladeren van de els en kan daar ernstige schade aanrichten. Naast de els staan ook de hazelaar, populier en wilg op het menu.

Het probleem

Het elzenhaantje, wetenschappelijke naam Agelastica alni, een klein rondachtig gedrongen kever, is glanzend blauw, violet of groenachtig in verschillende nuances. De larven zijn zwart van kleur. De volwassen kevertjes worden ongeveer 6 à 7 mm groot.

Kevers en larven voeden zich hoofdzakelijk met bladeren, en dan vooral van de els, hazelaar, populier en wilg. Soms smaken de elzenhaantjes fruitbomen ook best prima. Vooral in het voorjaar en in de maanden mei en juni vreten de larven en kevers aardig door. De gaten die de elzenhaantjes achter laten in het blad wordt ook wel ‘venstervraat’ genoemd.

Agelastica alni, bestrijding, bestrijden, elzenhaantje

Voorkomen van elzenhaantjes

Elzenhaantjes overwinteren onder en in de laag gevallen bladeren. Door in de herfst regelmatig het bladafval onderaan de boom te verwijderen, voorkom je dat er in de lente een grote nieuwe generatie elzenhaantjes zijn slag slaat.

Bestrijding van het elzenhaantje

Een plaag elzenhaantjes is geen makkelijke plaag om te voorkomen of bestrijden. Door de vraatschade die de kevers veroorzaken gaat de conditie van de boom helaas wel wat achteruit. Jonge en zwakke elzen en andere bomen kunnen het hierdoor wat moeilijk krijgen. Gelukkig herstellen de meeste bomen vanzelf weer en komen er gewoon bovenop.

  • Lok zoveel mogelijk natuurlijke vijanden! Laat de vogels weten dat er in jouw bomen een lekker maaltje te halen valt. Vooral mezen smullen van de kevers.
  • Lukt het je niet om op een natuurlijke manier van elzenhaantjes af te koemen? Er zijn verschillende methodes toepasbaar en producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om dit te bestrijden.

Lees ook – hoe en met welk voer je verschillende soorten vogels lokt

Bestrijding volgens het boekje

Elk bestrijdingsmiddel dat wordt verkocht is uitvoerig onderzocht en getest op de risico’s voor mens, dier en milieu. Het op de juiste manier toepassen van bestrijdingsmiddelen is niet alleen van belang voor het groen, maar ook voor het milieu en voor jezelf.

Lees meer  Galmijt

Bekijk hier de 10 tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte.

 

Lees ook: Kevers voorkomen en bestrijden