Heb je ruimte over in de tuin of staat er al een bruikbaar bijgebouwtje? Dan kun je daar geld aan verdienen door het als kleine B&B in te richten, een zogenaamd tiny house als unieke slaapplek. Hogere wiskunde is het allemaal niet, je moet er alleen wel moeite voor willen doen.

Extra wasmachine kopen

Een ‘normale’ B&B met pakweg drie slaapverblijven is doorgaans een compleet parallel huishouden, om niet te zeggen een hele onderneming. Eigenaren moeten veel investeren en aanschaffen. Beddengoed bestellen (liefst een dubbele voorraad), een extra wasmachine kopen is ook geen overbodige luxe, een deel van de eigen koelruimte reserveren voor het ontbijt en dan moeten de juiste vergunningen nog geregeld worden. Dat laatste moet voor elke soort B&B, dus ook voor een tiny house. Verder gaat er niet zo veel tijd in zitten als bij de B&B’s die je op tv ziet en die meer weg hebben van een middelgroot hotel.

Waarom zijn tiny houses zo populair?

Een tiny house kent wel degelijk alle faciliteiten van een huis, maar zoals de term al doet vermoeden is het allemaal slim en compact ingericht. Soms is zo’n huisje niet groter dan een kleine caravan. En daar zit dan alles in: slaapplek, tv, een keukentje, toilet en douche, verlichting, verwarming en wifi. Het minimalistische karakter zorgt voor het besef dat een mens eigenlijk niet veel ruimte nodig heeft om het prima naar de zin te hebben, laat staan spullen: ‘We buy stuff we don’t need, to impress people we don’t like”, is een mooie quote van schrijver Chuck Palahniuk daarover. Tiny houses zijn duurzaam omdat ze veel minder stroom verbruiken. Met zonnepanelen erop is het huisje nog zelfvoorzienend ook. Kortom, helemaal 21ste eeuw.

Inspiratie opdoen door het zelf te ervaren

Het loont de moeite om ’tiny house B&B’ in te tikken, en er een nachtje of twee door te brengen. Je doet niet alleen inspiratie op, je ziet ook direct wat je allemaal nodig hebt en komt in gesprek met ervaren tiny house-verhuurders. Daarna kun je met meer kennis aan de slag. Hoe benut je de ruimte in je tuin of hoe bouw je een bestaand tuinhuisje of bijgebouwtje om, hoe ga je het isoleren en wat is de handigste manier van inrichten.

Lees meer  De kleurrijke, gemakkelijke kamerplant, de Calathea plant!

Gevolgen voor je tuin

Natuurlijk heeft een extra huisje in je tuin gevolgen. Er moet misschien een pad aangelegd worden en de privacy-situatie verandert. Verder blijf je het vele groen gewoon onderhouden zoals je altijd al deed, al is een moestuin vanzelfsprekend een mooi en passend verlengstuk van zo’n duurzaam tiny house. Wie weet is het een idee voor jouw tuin?