Vrij ronddrijvende waterplanten zijn wel heel gemakkelijke vijverbewoners. De wortels hangen in het water en nemen daaruit voedingsstoffen op. Deze waterplanten zijn belangrijk voor het biologische evenwicht en de waterkwaliteit. De meest bekende drijfplant is eendekroos. Vanwege de explosieve groei is dat echter geen goede vijverplant.

Drijfplanten behoeven nooit in mandjes te worden geplant. Vermeerderen ze zich te sterk, dan gebruikt u een schepnet om een deel te verwijderen. Doe dat in de herfst voordat ze afsterven. Hoe minder planten in de vijver verteren, hoe minder bagger er ontstaat. De inheemse soorten maken winterknoppen waarmee ze overwinteren. De niet winterharde soorten overleven de winter buiten niet.

Niet winterhard

Waterplanten uit warme landen zoals de grote kroosvaren Azolla passen het beste in zonnige vijvers. Ze hebben veel licht en warmte nodig. In koele regenrijke zomers groeien ze nauwelijks en krijgen ze geel blad.

Hebben ze het naar hun zin, dan kunnen ze woekeren. Dat is meestal van tijdelijke aard. De kans dat deze planten de winter overleven is gering.

Drijfplanten, vooral de subtropische, zijn ideaal voor een minivijver. Leuk in een schaal op de terrastafel. Daarvoor zijn bijvoorbeeld geschikt: watersla, ook wel mosselplantje of schelpbloem genoemd, Pistia stratiotes of de elegante grote kroosvaren Azolla filiculoides en vlotvaren Salvinia natans.

Redactie www.colour-your-life.nl

Lees ook:
Meer over waterplanten
Alles over de vijver
Een vijver laten aanleggen
Bekijk de vijverkalender
De inrichting van de tuin
Lekker lezen

Lees meer  Verschillende soorten hagen