Een vervelende plaag in de tuin is de bladluis. Er zijn verschillende soorten bladluizen. Hieronder vertellen we je hoe jde meestvoorkomende luizen kan herkennen.

Bloedblaarluis

Door de bloedblaarluis krijgen de bladeren rode of geel-groene, verhoogde, bobbelige plekken. Aan de onderzijde van het aangetaste blad kunnen zich de bladluizen bevinden.

Bloedblaarluis

Bloedluis

Bloedluizen zijn roodbruine, ongevleugelde bladluizen die bedekt zijn met witte wasdraden. Ze zitten op scheuten en op randen van wonden en spleten. Ze veroorzaken knobbels, de zogeheten bloedluiskanker. De aantasting wordt door sluipwespen gereduceerd.

Bloedluis bladluis

Beukenbladluis

Op de onderzijde van het blad en aan de scheuttoppen verschijnen lichtgele tot blauwwitte bladluizen, die bedekt zijn met een witte wollige wasafscheiding. Op de bovenzijde van het blad ontstaan door zuigschade geelbruine plekken.  Soms krult het blad om of raakt misvormt. Hele twijgen kunnen afsterven. De beukenbladluis produceert veel honingdauw. Hierop kan zich de roetdauwschimmel vestigen. Deze schimmel kan de groei van de beuk remmen.

Beukenbladluis

Bessenbloedblaarluis

In eerste instantie ontstaan er door de bessenbloedblaarluis aan de onderzijde van het blad kleine, felgele pukkeltjes luizen. Hierna ontstaan er bruinrode of geelgroene ‘blaren’ aan de bovenzijde. De bloedblaarluis komt het meest voor bij aalbessen en zwarte bessen. In het najaar worden er eitjes gelegd, die daar overwinteren.

TIP: Behandel de bladluis bij voorkeur voordat de bloemen bloeien. Om de eitjes te doden kun je ook in de winter spuiten.

bessenbloedblaarluis

Rozenluizen

Wanneer er rozen met bladluis in je tuin te vinden zijn, kunnen de bladeren en de jonge loten omkrullen en vergroeien. Ook de bloemen en de bloemstengels worden aangetast. Deze plantendelen worden vaak aangetast door grote kolonies groene of zwarte bladluizen, die een kleverige massa honingdauw afscheiden, waarop zich vervolgens schimmels met een zwarte kleur ontwikkelen roetdauw.

rozenluizen

 

Kommaschildluizen

Kommaschildluizen zijn grijsachtige, sapzuigende schildluizen die voornamelijk op oudere takken van struiken voorkomen. Wanneer het om een ernstige aantasting gaat, worden niet alleen de takken en het schors aangetast, maar ook de vruchten. Hierdoor kunnen hele scheuten afsterven en kan uiteindelijk ook de plant zelf bezwijken.

Lees meer  Slakken voorkomen en bestrijden

kommaschildluizen

Er zijn verschillende methodes toepasbaar en producten verkrijgbaar bij onder andere tuincentra om de diverse soorten luizen te bestrijden.

Lees ook: