Of je nu een grote of een kleine vijver aan wilt leggen, een goede voorbereiding is het halve werk! Om goed beslagen ten ijs te komen hebben wij de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. 

Een goed begin is het halve werk

Wil je zelf de vorm van je vijver bepalen, of wil je graag een hele grote vijver in uw tuin? Vijverfolie biedt de oplossing! Een folievijver kun je het hele jaar door aanleggen, zolang de bodem niet bevroren is.

Bij de aankoop van vijverfolie dien je wel met een aantal zaken rekening te houden, zoals het soort vijver en de dikte van de folie. Ook is het belangrijk dat je van tevoren weet wat de afmetingen van de vijver zijn. De hoeveelheid folie die je nodig hebt, kun je dan zelf gemakkelijk uitrekenen.

Om de folie te beschermen is het raadzaam om tussen de zandlaag en folie ook een veiligheidsvlies aan te brengen.

Voorgevormde vijvers

Met name in kleine vijvertuinen is een voorgevormde vijver een ideale oplossing. Een voorgevormde vijver heeft een sterke, dikke zijwand waardoor u op een kleine oppervlakte toch een behoorlijke diepte kunt realiseren.
De meeste voorgevormde vijvers hebben een natuurlijke vorm. Voor strakke tuinen zijn er symmetrische, ronde en rechthoekige vijvers. Vrijwel alle voorgevormde vijvers zijn voorzien van een moerasrand en meerdere beplantingniveaus.

Vissen

Wanneer je vissen in je vijver wilt, houd je hier bij de aankoop van een vijver rekening mee. De vijver moet bijvoorbeeld minimaal 80 cm diep zijn, zodat het water in een normale winter niet geheel bevriest.  Wanneer je vooraf een planning maakt, is het aanleggen van een voorgevormde vijver heel goed zelf te doen!

Vijverbodem

Het aanleggen van een vijver behelst meer dan alleen het graven van een gat, om het vervolgens te vullen met water. Om uiteindelijk een stabiel vijvermilieu te krijgen is ook de bodem van groot belang. Micro-organismen ontwikkelen zich vooral op en in de bodemondergrond. Voor een goede ontwikkeling van de micro-organismen is een ondergrond nodig waaraan ze zich kunnen hechten.
Speciaal hiervoor zijn er verschillende vijversubstraten (ondergronden) verkrijgbaar, die bij uitstek geschikt zijn als voedingsbodem voor bacteriën. Hiermee leg je de perfecte start voor je vijver!

Lees meer  Waterplanten voor in de vijver en op het terras

Aarde voor de waterplanten

Na het aanleggen van de vijver is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterplanten goed gaan groeien. Ze verwijderen immers schadelijke stoffen uit het water, leveren zuurstof en houden de vijver helder en gezond.

Grind in de vijver

Grind beschermt de vijveraarde tegen uitspoelen en is vrij van schadelijke stoffen en kiezelzuren. Daarbij komt dat ze ideaal zijn voor het afdekken van plantmanden.

Oeverafwerking

Ben je klaar met de aanleg van de vijver? Dan kun je nu het waterlandschap verder inrichten. Alle energie die je nu in het inrichten van oever, bodem en beplanting steekt, betaalt zich dubbel en dwars terug als de vijver straks tot leven komt.

De samenhang tussen de vijver en de rest van uw tuin versterk je met moderne materialen zoals gritfolie en begroeiingsmatten. Gritfolie dient vooral ter verfraaiing. Begroeiingsmatten zorgen ervoor dat plantwortels zich goed hechten. Een goed afgewerkte oever verankert de vijver in je tuin!