De buitenkeuken wordt steeds populairder. Waar we vroeger alleen op zomerse dagen in de tuin ons stukje vlees op een oude, roestige barbecue stonden te braden, raakt het steeds meer in de mode om zelfs hartje winter in de tuin te verpozen. Het houdt ook mooi de luchtjes buitenshuis. Maar hoe richt je zo’n buitenkeuken een beetje gezellig in?

 

Overkapping

 

Om optimaal te genieten van je buitenkeuken, is een overkapping in ons soms regenachtige klimaat onmisbaar. De lol is er natuurlijk snel vanaf als je steeds al je kookwerkzaamheden naar binnen moet verplaatsen. Met een partijtje hout is het al mogelijk om de overkapping te realiseren. Hou alleen wel in de gaten of deze voldoet aan de afmetingen, zodat je niet met de gemeente (en buren) in de clinch hoeft over een vergunning. Hout is soms prijzig, maar je kunt weer op andere dingen besparen om dit te bekostigen. Kijk bijvoorbeeld eens of je verbruik van energie voordeliger kan.

 

Inrichten

 

Dan je inrichting. Wat je nodig hebt in een normale keuken wil je natuurlijk ook buiten hebben, afgezien van specifieke apparaten zoals een koelkast. Veel dingen blijven, zeker in de wintermaanden, zonder koelkast ook wel lekker koud. Wat je wel nodig hebt is een stroompunt en/of een gasaansluiting en het belangrijkste: een werkblad. Ook dit kun je het beste van hout maken. Dit is duurzaam en heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Om vlees te braden en eventueel een beetje warm te blijven, zet je hier ook je barbecue neer.

 

Tegelvloer

 

Knoeien doe je als buitenkok waarschijnlijk regelmatig, dus om blijvende vlekken in de tegels te voorkomen kies je voor keramische tegels. Deze zijn geglazuurd, dus makkelijk schoon te moppen. Zoek eens op boerenplavuizen en je ziet dat ze niet alleen makkelijk in onderhoud zijn, ook de kleuren passen mooi in je tuin. Op YouTube kun je zien hoe je fatsoenlijk tegelt, maar wellicht heb je iemand in je omgeving die dit voor je wil doen. Het moet er uiteraard wel een beetje netjes uitzien.

Lees meer  Waarom zand afvoeren?

 

Plantjes op de bar

 

Een kok duldt vaak geen nieuwsgierigen en bemoeienis in zijn keuken en scheidt zijn buitenkeuken af van de rest van de tuin door een bar te bouwen. Om de pottenkijkers toch een beetje tegemoet te komen, zet je er gezellige en geurige kruidenplantjes neer. Dan heb je direct je favoriete ingrediënten binnen handbereik. En het maakt je buitenkeuken wel af, wat groen her en der. Toegegeven, het is een aardige kostenpost. Maar daar staat de mogelijkheid om meer buiten te leven – en dat is ontspannend en gezond – tegenover.