Bomen in de voortuin geven sfeer en zijn tegelijk een ideaal herkenningspunt. Zo’n boom mag nooit te groot worden voor de ruimte die er is. Hij moet mooi zijn en liefst meerdere keren per jaar iets extra’s te bieden hebben. Bladverliezende bomen hebben vaak de voorkeur omdat die de ’s winters laagstaande zon dan in huis laten schijnen.

Bomen in de voortuin

Bomen in de voortuin mogen de aandacht trekken, maar nooit hinderen. Niemand vindt het prettig voor laaghangende takken te moeten bukken of over wortels te struikelen. Van oudsher worden leibomen voor gevels geplaatst bijvoorbeeld leilindes Tilia-soorten.

Bomen met een ronde kroon zijn nu erg in, onder andere de esdoorn Acer platanoides ‘Globosum’, de prachtige Catalpa bignonioides ‘Nana’, Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ en zelfs een sierkers Prunus eminens ‘Umbraculifera’. Ook vormbomen zijn uitstekend geschikt bijvoorbeeld een plat gesnoeide dakplataan Platanus of moerbei Morus. Door eenmaal per jaar te snoeien blijven ze hun vorm en maat houden.

Wat zeggen de namen?

De naam van een boom zegt soms iets over de groeivorm. De termen ‘Fastigiata’ en ‘Columnaris’ verraden bijvoorbeeld dat de boom smal zuil- of kolomvormig uitgroeit. Goede voorbeelden daarvan zijn de rode esdoorn Acer rubrum ‘Columnare’, de smalle, stoere zomereik Quercus robur ‘Fastigiata’ en heel bijzonder de tulpenboom Liriodendron tulipifera ‘Fastigiatum’. Andere fraaie zuilvormers zijn onder andere de Japanse sierkers Prunus serrulata ‘Amanogawa’ en de lijsterbes Sorbus × thuringiaca ‘Fastigiata’ en zelfs een speciale rode beuk Fagus sylvatica ‘Dawyck Purple’.

Veel mensen hebben liever kleine bomen in de voortuin vanwege de beperkte ruimte. Een vrij klein blijvende bomen van 5 à 6 m eindhoogte is vaak al het maximum. Daarin passen lijsterbessen en meelbessen Sorbus-soorten en cultivars met behalve oranje, ook rode, gele en zelfs witte bessen, de prachtige Judasboom Cercis siliquastrum met oranjegele herfstkleur, sierappels Malus met diverse blad- en vruchtkleuren, Catalpa bignonioides ‘Aurea’ met goudgroen blad, esdoorncultivars als Acer platanoides ‘Deborah’ en ‘Drummondii’, meidoorns Crataegus en tal van andere soorten, zoals de glansmispel Photinia villosa witte bloemen, rode vruchten, oranjerood herfstblad en de vrij onbekende Stewartia monadelpha met witte bloemen, oranjerood herfstblad en een schitterend afschilferende schors. Wat hoger worden de valse christusdoorn Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’, berken, wilgen, Zelkova enz. Keuze te over.

Lees meer  Pioenen voor tuin en vaas

Goed planten

Zorg voor een ruim plantgat. Verbeter de grond met compost of turfmolm voor zuregrondminnaars en zet zonodig een boompaal en zorg dat de grond goed rond de wortelkluit aansluit.Na het inplanten royaal water geven.

Kijk voor meer informatie over beplanting op www.colour-your-life.nl.

Lees ook:
Vlinders in de tuin
Meer over zelf kweken
De tuinklusjes van deze maand
Tuinnieuws per mail ontvangen?