Eén van de bekendste plaaggeesten in de tuin zijn bladluizen. Reken af met deze vervelende beestjes en eis je planten en groen weer op.
Wat zijn bladluizen?
Bladluizen zijn plantenetende insecten. Ze voeden zich door de sappen uit de bladeren en stengels van de plant te zuigen. Tijdens deze beet laat de luis een vloeistof (honingdauw) achter, waardoor de plant geïnfecteerd raakt met ziekten en virussen. Als gevolg raakt de plant verzwakt en kan uiteindelijk zelfs sterven.
Herkennen van bladluizen
Het plantenetende insect komt behalve in de bekende groene kleur ook voor in het zwart, geel, paars, rood en wit. Je kunt ze herkennen aan hun peervormige lijf, welke niet groter wordt dan een halve centimeter.
Planten die gevoelig zijn voor bladluis
De bladluis is gek op bijna alle planten in de tuin. Maar ook binnenshuis kunnen bladluizen op je kamerplanten af komen. Belangrijk is om te weten dat zwakke planten eerder slachtoffer zijn. Zorg dus voor voldoende water en voeding voor iedere plant. Ook binnenshuis!
Natuurlijke bescherming tegen bladluis
Bladluizen houden niet van knoflook. Zet daarom eens een aantal tenen in de grond rondom de planten. Ook lieveheersbeestjes kunnen als natuurlijke vijand een handig hulpje zijn in je tuin. Met een lieveheersbeestjes-hotel tussen het groen kun je de helpers lokken. Je kunt tegenwoordig ook de larven van lieveheersbeestjes bestellen op internet.
Mieren kunnen het juist prima vinden met bladluizen, want ze zijn dol op de zoete vloeistof die zij uitscheiden. Ze zullen bladluizen dus juist beschermen en nemen het op tegen lieveheersbeestjes.
Bestrijding van bladluizen
Kamerplanten kun je zo nu en dan onderdompelen in een emmer koud water. Bladluizen hebben een hekel aan de kou, en zullen zich op deze manier ook niet vermeerderen. Ook het bespuiten met een aftreksel van brandnetels zou garant moeten staan voor het verdrijven van bladluizen. Wanneer niets blijkt te helpen kun je besluiten over te stappen naar een chemisch of natuurlijk bestrijdingsmiddel.
Lees ook:
Fijn dit bericht ik ga er direct gebruik van maken,