Basisvormen voor een tuinontwerp
Een tuinontwerp is een ontwerp met lijnen en vormen die praktisch ingevuld worden met een looppad, beplanting of een terras. We onderscheiden de volgende vijf basisvormen en richtingen; de cirkel, het vierkant, de diagonaal, de amorfe en de ordende vorm. Elke vorm is anders en ‘werkt’ anders. Een introductie van deze vijf met hun karakteristieken hoe ze toe te passen in een tuinontwerp.
Meetkundige inleiding op het vierkant
Een vierkant is een figuur met vier gelijke zijden en vier loodrechte hoeken tussen die zijden. Een rechthoek is een figuur met twee keer twee gelijke zijden.
De kracht van een vierkant
Een vierkant is een heldere overzichtelijke vorm. Minder bewegelijk dan een cirkel. Het straalt stabiliteit uit en is aards. Vierkant vormen hebben de neiging om vast te houden, te omkaderen. Een vierkant terras ligt strakker in de ruimte dan een rond terras.
Valkuil voor vierkante hokkigheid
Een veelgeziene valkuil is dat er in – toch al – te kleine tuinen, hoekig wordt gewerkt. Een vierkant terras, met vierkantige grote tegels. Alles recht en ordelijk. Het karakter van de vierkant in ogenschouw nemen, betekent dat dat de tuin erg ‘vast’ komt te liggen. Het wordt hokkig. De ruimtes hebben de neiging je op te sluiten en daardoor kleiner te lijken.
Vastleggen van ruimte en ronding
Om die reden kan een vierkante vorm juist wel heel nuttig gebruikt worden in een wat grotere tuin. Het legt de ruimte vast en biedt een rustpunt. Een vierkant vorm komt eigenlijk pas goed tot zijn recht als de omgeving zowel ruimte als rondingen laat zien. Ruimte doornmiddel van gazon. En ronding met behulp van beplanting.
Veilig en praktische kant van het vierkant
Het vierkant is bijna altijd de eerste vorm die bij mensen opkomt. Immers de tuinkavel is vierkant of een samenvoeging van vierkanten. De tegel, straatstenen en klinkers zijn vierkantig. Het vierkant heeft een bepaalde praktisch kant en het is veilig. Toch komt de kracht van het vierkant het best tot uitdrukking als ze werkelijk iets ‘vast te leggen’ heeft in de tuinruimte. Een kleine tuinruimte hoeft niet ‘vast gelegd’ te worden.
Redactie: Petra Doeve
Lees ook:
– Tuinfilmpjes op Tuinen TV
– Bekijk de tuintrends
– Tuin- en buitenleven activiteiten bezoeken
– Aanbevolen hoveniers bij u in de buurt
– Tips voor tuinonderhoud