Het is zomerse volkssport nummer één: barbecueën. Door velen wordt het als feestje ervaren, anderen ondervinden last en hinder van de rook en schadelijke stoffen. Zeker in woonwijken met kleine tuinen is dit het geval. Ook de vuurkorf zorgt voor ergernis. Leuk dus, die oerdriften, maar hoe hou je het gezellig voor iedereen?
Elektrische barbecue
Hoe het is ontstaan weet niemand, maar voor een groot deel van de bevolking gaat er niets boven een barbecue, liefst met een grote groep gasten en gesprekken rondom het vuur. Meestal zijn er altijd wel één of twee zelfbenoemde deskundigen die vertellen wat de organisator in kwestie allemaal verkeerd doet. Die discussies, en ook de rookontwikkeling, beperk je met een elektrische of gasbarbecue. Al is gezien de gasprijs een elektrische variant aantrekkelijker, zeker in combinatie met groene stroom. Zo sla je twee vliegen in een klap. De buren hebben er minder last van en de gesprekken kunnen weer over voetbal, het weer of politiek gaan.
Gebruik kokosbriketten
Kun je je geen dergelijke barbecue veroorloven, dan is het zaak het vuur in ieder geval zo schoon mogelijk te houden. Vervang de aanmaakblokjes door kokosbriketten en er komt minder rook vrij. Voor hetzelfde effect bij de vuurkorf hanteer je de Zwitserse manier. Houtblokken kruislings op elkaar plaatsen, daarbovenop de aanmaakhoutjes en zo weinig mogelijk aanmaakblokjes. Scheelt enorm in rook en schadelijke stoffen.
Geef je buren een keuze
Met een ’s zomers feestje in de tuin en tot diep in de nacht steeds harder babbelende mensen doe je op zich al een beroep op het geduld en de tolerantie van je omgeving. En daags na het feestje gaan de restjes op de barbecue: zitten die mensen weer in de stank – zeker als het windstil is. Laat dus op z’n minst aan de buren weten wanneer (en hoe lang!) je gaat barbecueën. Beter nog: nodig ze uit. Zo geef je je buren een keuze. Kunnen ze wellicht meedoen, of ergens anders gaan eten. Maar dan weten ze bovenal wanneer de overlast ongeveer ophoudt. En die restjes? Die kunnen de volgende dag ook in de oven.
Barbecue op een plek waar minder overlast is
Misschien is het, ook gezien de rommel in je huis en tuin, aantrekkelijker om zelf op een andere locatie te vertoeven. Dat schuldgevoel richting je buren knaagt dan ook niet aan je geweten. Er zijn in Nederland diverse plekken waar je mag wild barbecueën, informeer hiervoor desnoods even bij je gemeente. Je bent er misschien niet de enige groep die in het park een biefstuk, visje of vegetarische worst staat te roosteren, maar dat kan juist ook weer interactie opleveren.