Tomaten oogsten
Ondertussen weten we wel dat tomaten die aan de struik gerijpt zijn, heerlijk van smaak zijn. De beroepstuinders oogsten meestal de vruchten wanneer die aan hun roodkleuring zijn begonnen. Daar zijn verschillende redenen voor.
Tijdens het veilen en het transport rijpen de tomaten verder. Deze vruchten blijven ook mooi gaaf, maar bereiken de smaakkwaliteit niet die wij bereiken door rijp te oogsten. Blijven de rijpe vruchten te lang aan de plant hangen, kunnen ze barsten. Kleuren de vruchten donkerrood, de zogenaamde overrijpe tomaten, worden ze slecht van smaak en zijn ze daardoor ook niet meer geschikt om soep van te maken. Denk er aan, dat een tomatenplant die veel rijpe vruchten draagt, stopt met de productie. Taak volbracht ‘denkt’ de plant.
Lees meer – Bekijk meer tips en klusjes in de moestuinkalender
Lees meer – Recept zelf bruschetta maken
Stadia van rijpheid
Indien om de een of andere reden alle vruchten van de plant worden geoogst, is het noodzakelijk dat ze in vier stadia van rijpheid worden gesorteerd.
1. De rijpe vruchten.
2. De vruchten die bijna rood kleuren.
3. De vruchten die met de kleuring begonnen zijn.
4. De volledig groene vruchten.
Leg de vruchten per soort in bakjes. Alle bakjes krijgen een bodem van papier of stro om condenswater tussen de vruchten en het bakje te vermijden.
Rijpe tomaten
De rijpe vruchten worden eerst in de keuken verbruikt. De vruchten waarvan de roodkleuring bijna is voltooid, worden op een lichte plaats gezet, maar de zon mag er nooit bij. Ideale rijpingstemperatuur van dergelijke vruchten is veertien tot vijftien graden Celsius. Lagere temperaturen vertragen de rijping. Leg tevens papier over het bakje zodat overtollig vocht langs de buitenkant kan ontsnappen. Onder dit papier heerst dan de ideale vochtigheidsgraad, namelijk tussen zestig en zeventig graden.
Groene tomaten
De groene tomaten krijgen een totaal andere behandeling. Aangezien er nog veel water in de vruchten zit, rotten deze vruchten gemakkelijk. De kleuring verloopt ook slecht. Om dit te vermijden, worden de vruchten vier dagen in het licht gezet, maar dan zonder enige afdekking. Ze geraken dan hun overtollig vocht kwijt. De ideale rijpingstemperatuur van groene vruchten ligt tussen de achttien en twee en twintig graden Celsius. Zodra ze beginnen te kleuren, worden ze behandeld zoals de tomaten die aan hun roodkleuring begonnen zijn.