De hippe Alocasia /olifantsoor/(reuzen)taro is een opvallende verschijning in de woonkamer en past perfect bij je urban jungle. Tips voor verzorging en soorten worden in dit artikel beschreven.
Hippe eyecatcher voor je interieur
De Alocasia is een plant die in Nederland in de afgelopen jaren sterk in populariteit is toegenomen. De plant komt op vrijwel ieder ‘Hippe-Kamerplanten-Pinterestlijstje voor en schittert momenteel in vele woonbladen en magazines. Dat is niet voor niets. Met z’n grote bladeren die op olifantenoren (niet voor niets als bijnaam Olifantsoor) lijken, lange stelen en grote voorkomen, is deze groene rakker een hippe eyecatcher die heel makkelijk gestijld wordt met de woontrends van nu. Met name de Alocasia ‘Polly’ en de Alocasia Zebrina zijn opvallende verschijningen. En met een korte gebruiksaanwijzing heb je bij deze plant geen expertise, ervaring of groene vingers nodig om lang van je ‘olifantsoren’ te genieten!
Verzorging van Alocasia
Je hoeft dus geen groene vingers te hebben om kamerplanten in huis te halen en te houden. Er zijn maar heel weinig planten die een speciale verzorging vragen. Zo verzorg je de kamerplant Alocasia:
- Geef planten als de Alocasia gewoon af en toe een beetje water. In een beetje vochtige aarde groeit de olifantsoor het mooist. Steek je vinger af en toe eens in de grond en geef water wanneer de aarde droog voelt.
- De Alocasia is bovendien een plant die het vrijwel overal in huis goed doet. Zelfs op minder lichte plekken in de kamer, dus wat verder verwijderd van zonlicht, blijft hij heel lang mooi. Een plek in de zon heeft wel de voorkeur.
- Spray 1x per week water op de bladeren. Dat vinden ze lekker en zo voorkom je spint: een plaag beestjes die zich te goed doen aan je groene planten.
- Draai zo nu en dan de pot. De bladeren van Alocasia’s groeien graag naar het licht toe, zo houd je de plant aan alle kanten mooi.
- Hangen de bladeren slap? Zet de Alocasia dichter bij een raam.
- Is het onderste blad lelijk geworden? Of wordt je Alocasia te groot of breed? Snoei/knip het Alocasiablad enkele centimeters boven de grond af. Dit stukje stengel zal nu verdorren en kun je later gewoon van de plant aftrekken.
Trendy soorten Alocasia
We zeiden het al, de Alocasia is een musthave voor iedereen die van zijn woonkamer een urban jungle wilt maken. Hoe ‘jungle’ precies, is echter aan jou. Er zijn namelijk vele soorten en maten Alocasia beschikbaar. Een selectie van hippe alocasiasoorten:
Alocasia Polly
Deze plant (links op foto in rode pot) heeft donkergroene, glanzende bladeren met lichtgekleurde nerven. De Alocasia ‘Polly’ is ook geschikt voor strakke interieurs en heeft het meeste effect in een witte omgeving. Het decoratieve blad maakt van de plant een echt kunstobject.
Alocasia Zebrina
Koning der jungleplanten is toch wel de Alocasia Zebrina. De bladstelen van deze olifantsoor hebben een zebraprint: de stelen vallen erg op dankzij de witte en zwarte strepen. De tropische plant met zebraprint herken je verder aan de pijlvormige bladeren.
Extra tips voor Alocasia
- Zet een grote alocasia van 1 meter hoog in de woonkamer. Zo’n grote groene rakker heeft meteen veel karakter en sfeer aan je interieur!
- Staat jouw Alocasia in bloei? In huis komt dit niet vaak voor. Toch kun je de bloem beter wegknippen of snoeien, het kost je kamerplant anders vrij veel energie.
- Wil je jouw Alocasia verpotten? Kies altijd voor een grotere pot en verpot groene kamerplanten bij voorkeur in de lente. In het voorjaar maken de meeste kamerplanten hun groeispurt en herstellen eventueel beschadigde wortels tijdens het proces het snelste.
Lees ook:
- 5x stoere en functionele mannenplanten (voor je mancave!)
- Zamioculcas, nog zo’n toffe groene huisgenoot voor mensen zonder groene vingers
- 6x andere grote kamerplanten als blikvanger
Mijn alocasia krijg gele punten aan de bladeren ! hoe komt dat?
Als de Alocasia zijn bladeren allemaal verliest en alleen nog een of twee kleine bladeren aanmaakt wat kan daar de oorzaak van zijn. Onze Alocasia staat naast het raam, heeft geen direct zonlicht van de zuidkant, aarde is vochtig en krijgt voldoende water.
Goedemiddag, dan geef je teveel water. Probeer het water wat meer te doseren of zet er de 1e dag een bakje water onder.
Ik heb een Alocasia in de woonkamer. Het vreemde is dat deze plant “zweet”. Uit de uiteinden van het blad drubbelt er vocht en komt op de vloer en op een houten meubel. Is dit vocht schadelijk?
Ik was in samos bij potami waterval geweest zag ik tot mijn verbazing alocasia groeien in een rivier bedding groeien ik weet niet welke soort het is