Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin? Dat is natuurlijk een enorm leuke ervaring met hopelijk een lekkere wijn als resultaat. Volg het stappenplan van Peter de Mooij en proost binnenkort met een glaasje zelfgemaakte wijn!
Grote trossen kweken
Peter: “Al jaren maak ik zelf wijn. Van de vier druivenstokken oogsten wij vorig seizoen vijf grote emmers glorie van Boskoop. Mooie zoete druiven waar ik weinig aan doe. Er zijn mensen die de druiven krenten. Ze nemen dus de kleine druifjes weg om de anderen groot te laten worden. Ik niet! Laat maar gewoon zijn gang gaan en elk jaar blijkt weer dat het toch weer een goede keus is geweest om niet te krenten want de trossen zijn groot en zwaar. Naast dit alles is het ook belangrijk om je druif (op het juiste moment) te snoeien. We hebben een handige stappenplan voor je voor het snoeien van je druif.”
Lees nog meer tips over druiven in eigen tuin.
Zelf wijn maken benodigdheden
- Druiven (uit eigen tuin)
- Glazen stolpen met watersloten
- Vitrage, filterdoek of passeerdoek
- Voedingszout
- Flessen voor de wijn
Zelf wijn maken in 7 stappen
Volle trossen druiven die klaar zijn om te oogsten? Dan kun je aan de slag met het maken van de wijn. Zelf wijn maken is helemaal geen moeilijke klus, zolang je maar goed de stappen volgt. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. Met onderstaand stappenplan kun je direct aan de slag. In totaal duurt het proces zo’n 10 tot 12 weken.
Stap 1: schoonspoelen
Verwijder de druiven van de steeltjes en spoel gelijk de appeldieven (oorwormen) die graag tussen de druiven zitten netjes weg.
Stap 2: kneden
Kneed in een emmer de handel lekker fijn. Dat hoeft overigens niet met de blote voeten hoor. Kneed gewoon de druiven flink fijn met de handen, dat werkt ook prima.
Stap 3: zeven
Pak een (oud) stuk vitrage bij de hand en vang hiermee het sap op in grote emmers.
Stap 4: in de stolp
Giet het opgevangen druivensap op in de glazen stolpen en voeg aan iedere stolp een schepje voedingszout toe. Dit helpt het gistproces opstarten. Zet de watersloten erop, want als er fruitvliegjes in onze most komen dan wordt het azijn. Daar doen we het uiteraard niet voor! Zet daarna de stolpen weg op een warm plekje.
Stap 5: gisten maar
Na zo’n twee dagen begint het sap in de stolpen met gisten. “Blup, blup”, doet het waterslot. Je hoort dan zeker wel 25 blupjes per minuut, dus het gist prima. De gist zet de suikers om in alcohol en na een week of 6 wordt alles rustiger en helder in de fles.
Stap 6: overhevelen
Als deze 6 weken voorbij zijn, schenk je de helder geworden wijn over met een heveltje in een nieuwe stolp. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk droesem meekomt van de bodem.
Stap 7: nog even geduld
We zijn er bijna, maar nog even geduld. Laat de nieuwe stolp nog zo’n 4 tot 6 weken staan. Nu mag de wijn op de fles. Een lichtzoete wijn met een frisse smaak is het resultaat. Proost!
Lekkere combinaties met wijn
Je wijn is klaar om te drinken en dat mag natuurlijk wel gevierd worden. Nodig wat vrienden of familieleden uit voor een lekkere borrel. Je kunt je zelfgemaakte wijn lekker combineren met stokbroodjes met brie en verse vijg, druiven, groentechips of andere lekkere borrelhapjes.
Over de redacteur:Peter de Mooij is een echt natuurmens en vervent kanariekweker, imker en wijnmaker van eigen druiven. In 2010 schreef hij over zijn belevenissen in het blog Landleven op Tuinen.nl. |
Ik heb er gewoon zout bij gedaan op een liter omdat ik het eerst wil proberen. Kan dit kwaad. En moet het met een waterslot? De kombucha laat ik altijd boeren is dat ook mogelijk? Kan ik ook kombuchazwam toevoegen aan de wijn of wordt het dan zuur. Sorry veel domme vragen maar eerste jaar dat ik tijd heb om wat te gaan doen met die heerlijke druiven
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen – Tuinen.nl […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen – Tuinen.nl […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen – Tuinen.nl […]
[…] Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin in 7 stappen […]
Hoi! Wat kruide kan ik gebruiken voor een lekker white win maken.
https://druivenwijnmaken.nl/proces/
Ik mis in dit artikel wat praktische informatie over hoe je zelf aan de slag gaat, onderstaande website is volgens mij een goede aanvulling;
Proces zelf wijn maken
Ik heb in de sappen de druivensap gemaakt en dat in flessen gedaan en op zijn kop gezet en rechtop en toen weggezet. Zo had ik een weckfles van 3 liter met 3/4 vol met het laatste van de druiven en in de keuken bij een klein raampje gezet. Datum 15-9 en vandaag 24-10 maak ik hem open en ruik gewoon alcohol en de druivensap smaakt al naar wijn terwijl ik er dus niets bij heb gedaan. Kan dit?? En hoe nu verder? Kan je dit drinken? Ik heb er trouwens ook geen suiker toegevoegd, is alleen druivensap. De weckpot is dus ook al open nu. Hoor graag wat ik hier mee verder kan.
Hallo,
Ik heb per jaar rond de 10kg aan heerlijke zoete blauwe druiven onder mn overkapping.
Al eens heerlijke jam van gemaakt, maar dat is zo veel dat krijg ik niet op en blijf ik mee zitten. Daarom dit jaar ga ik proberen wijn er van te maken.
Paar vragen voor ik begin:
Na het kneden en via vitrage uitpersen van het sap gaat het ik een wijnstolp met waterstop. Kan (moet) er naast een schepje voedingszout ook suiker toegevoegde worden? Is dit een goede katalysator voor het gistingsproces?
Als het gistingsproces “klaar” is, kan dit dan eventueel nog weer iets verlengd worden door wat suiker toe te voegen? Moet het dan wel eerst over geschonken worden in een andere stolp.
Alvast bedankt voor jullie antwoord.
Mijn druiven zijn niet allemaal op het zelfde tijdstip rijp,kan je het sap invriezen en er later nog wijn van maken als je genoeg sap hebt?
AUB…. wat zijn prophyleenflessn ??? cola of zo ? meer compacte flessen ?
Dank U wel.
Via Amazon heb ik wijngist gekocht en dat werkt ook uitstekend. Genoeg voor 100 liter. Het wordt ieder geval een gezellige kerst.
Wat moet ik me voorstellen bij een glazen stolp? Als ik het Google krijg ik objecten die me niet geschikt lijken. Is een gistingsemmer als deze ook geschikt?
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/flessen-vaten-houten-tonnen/plastiek-vaten/gistingsvaten/d/brouw-gistingsemmer-brewferm-30-l-gegradueerd?gclid=EAIaIQobChMIoaCD8sbk6wIVxAJ7Ch2Lywy1EAQYASABEgIcf_D_BwE
Alvast bedankt!
Kan het druivensap ook in plastic flessen laten gisten?
Met polypropyleenflessen wel.
Is voedingszout het zelfde als zuiveringszout?
Kan je voor de flessen, om later in te doen ook van die soort “wek” flessen gebruiken? Of toch liever met kurk?
Hallo!
Enorm inspirerend!
Bij stap 6 (na 6 weken) zet je er dan weer een waterslot op? Of gewoon de stolp afsluiten?
Gr Sam
bij mij stopte die al eerder dan vier weken met gisten, is het dan fout gegaan, inmiddels overgehevelt en hoe weet ik of ie goed is en niet ziekteverwekkend?
Ik heb mijn most met pulp 5 dagen laten gisten in emmers met doek er over ,volgens de meeste sites is dat prima voor (licht) rode wijn. Pulp eruit vandaag en in propere emmer met deksel en waterslot gedaan. Sinds die pulp er uit is lijkt het niet meer te gisten en het waterslot beweegt niet. Moet dat terug op gang komen of zit ik nu al in klaringsfase? Ik vind zoveel tegenstrijdige info dat ik niet goed weer hoe verder nu… Het goedje ruikt goed dus ik denk dat ik nog op goede weg ben…
Waarschijnlijk is de suiker al opgebruikt/omgezet in alcohol, en moet je dus suiker toevoegen. Gewoon kristalsuiker oplossen in water en even koken, af laten koelen en toevoegen aan de most. Grote kans dat het weer op gang komt. Ik heb het twee weken terug ook zo opgelost, en het staat na flinke gisting inmiddels heel rustig te ‘ploppen’.
Je gistproces staat stil nu ja. Blub blub betekent suikers worden in alcohol omgezet en als restproduct komt er koolzuur vrij(blub blub).
Of je suikers zijn op in je pulp, of opnieuw op gang brengen.
Waarom moet je na zo’n 6 weken de wijn overhevelen? Is dat echt nodig? En hoef je er dan geen gist of zoiets aan toe te voegen?
Gisting is na 6 weken grotendeels al gedaan.
Overhevelen is om de laag droesem kwijt te raken en de wijn verder te kunnen klaren…..helder laten worden.
Wat is een stolp en waar koop ik die,ik heb het sap in een emmer en het begint te gisten
Mijn wijn zit ook in een emmer, nu een maand verder, af en toe nog een blubje, wacht nog ff, dan ga ik m overhevelen, emmer schoonmaken , en weer terug de emmer im om verder te klaren, met waterslot voor de zekerheid , na enkele weken in flessen gieten.
Als mijn toekomstige wijn na 10 dagen niet meer bubbelt in het waterslot. Dan alsnog tot 6 weken wachten met overhevelen?
Bij mij heeft het een week lang goed, gebubbeld in het waterslot en exact een week later ineens niet meer, is dan het proces verstoord? Kun je er dan nog iets mee?
Waar koop ik voedingszout?
Voedingszout is te koop bij webwinkel Braumarkt Markerkant Almere plus alles wat nodig is om win te maken.
Ik ben dit aan jet proberen nu heb ik alle druiven uit de tuin verwerkt maar is mijn stolp nog niet vol. Is dit erg? Wat zou ik er anders bij moeten doen. Dit geld overigens ook straks na het hevelen.
Alvast bedankt
Je kan met ander fruit experimenteren, fruit wat je lekker lijkt. Men gebruikt wel vaker bramen of bessen, maar pruimen of peren zijn ook geschikt om wijn te maken dus….waarom niet. Je kan ook gewoon water met suiker toevoegen, gaat waarschijnlijk iets ten koste van smaak.
Ik heb wat ervaring met het vergisten van verschillende fruit en suikers. Na het gistproces ga ik altijd destilleren om bijvoorbeeld whiskey of likeuren te maken. Bij dit proces moet altijd rekening worden gehouden met giftige methanol die is ontstaan en worden verwijderd bij het destilleren. In het bovenstaande recept wordt er niet gedestilleerd. Is er bij dit proces sprake van methanol? Indien ja, waarom wordt deze niet op 1 of andere manier verwijder?
Ik heb de druiven tot wijn gemaakt, maar nu na 2 dagen ligt er een lasg schimmel bovenop de wijn. Is dat goed?
In het begin van het wijnproces zorgt de vergisting er voor dat er een schuimlaag ontstaat. Volkomen normaal.
Ik zoek me gek naar voedingszout, is dat ergens in amsterdam te krijgen?
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/gistvoedingszouten
Ik wil het graag proberen! Maar wat is ‘voedingszout’, hoe heet dat en waar haal ik het? En hoeveel is ‘een schepje’?
Brouwmaatje zit redelijk in de buurt, verder is voedingszout geen must maar maakt het proces wel makkelijker. Hoeveelheid toe te voegen staat gewoon op de verpakking.
Dus ik heb eigenlijk niet meer nodig dan twee flessen met waterstof,overhevelingsslangetje en een beetje gistingszout?
En druiven natuurlijk
Al die andere zooi die in de startpaketten zitten niet nodig ?
Al die andere ‘zooi’ in de startpaketten zorgen voor een meer gecontroleerd proces, maar in principe kun je het prima af met wat hierboven staat, zelfs het gistingszout is niet perse nodig