Zelf wijn maken met druiven uit eigen tuin? Dat is natuurlijk een enorm leuke ervaring met hopelijk een lekkere wijn als resultaat. Volg het stappenplan van Peter de Mooij en proost binnenkort met een glaasje zelfgemaakte wijn! 

Grote trossen kweken

Peter: “Al jaren maak ik zelf wijn. Van de vier druivenstokken oogsten wij vorig seizoen vijf grote emmers glorie van Boskoop. Mooie zoete druiven waar ik weinig aan doe. Er zijn mensen die de druiven krenten. Ze nemen dus de kleine druifjes weg om de anderen groot te laten worden. Ik niet! Laat maar gewoon zijn gang gaan en elk jaar blijkt weer dat het toch weer een goede keus is geweest om niet te krenten want de trossen zijn groot en zwaar. Naast dit alles is het ook belangrijk om je druif (op het juiste moment) te snoeien. We hebben een handige stappenplan voor je voor het snoeien van je druif.”

Lees nog meer tips over druiven in eigen tuin.

Zelf wijn maken benodigdheden

  • Druiven (uit eigen tuin)
  • Glazen stolpen met watersloten
  • Vitrage, filterdoek of passeerdoek
  • Voedingszout
  • Flessen voor de wijn

zelf wijn maken

Zelf wijn maken in 7 stappen

Volle trossen druiven die klaar zijn om te oogsten? Dan kun je aan de slag met het maken van de wijn. Zelf wijn maken is helemaal geen moeilijke klus, zolang je maar goed de stappen volgt. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. Met onderstaand stappenplan kun je direct aan de slag. In totaal duurt het proces zo’n 10 tot 12 weken.

Stap 1: schoonspoelen

Verwijder de druiven van de steeltjes en spoel gelijk de appeldieven (oorwormen) die graag tussen de druiven zitten netjes weg.

Stap 2: kneden

Kneed in een emmer de handel lekker fijn. Dat hoeft overigens niet met de blote voeten hoor. Kneed gewoon de druiven flink fijn met de handen, dat werkt ook prima.

Lees meer  Zelf mos graffiti maken

Stap 3: zeven

Pak een (oud) stuk vitrage bij de hand en vang hiermee het sap op in grote emmers.

Stap 4: in de stolp

Giet het opgevangen druivensap op in de glazen stolpen en voeg aan iedere stolp een schepje voedingszout toe. Dit helpt het gistproces opstarten. Zet de watersloten erop, want als er fruitvliegjes in onze most komen dan wordt het azijn. Daar doen we het uiteraard niet voor! Zet daarna de stolpen weg op een warm plekje.

Stap 5: gisten maar

Na zo’n twee dagen begint het sap in de stolpen met gisten. “Blup, blup”, doet het waterslot. Je hoort dan zeker wel 25 blupjes per minuut, dus het gist prima. De gist zet de suikers om in alcohol en na een week of 6 wordt alles rustiger en helder in de fles.

Stap 6: overhevelen

Als deze 6 weken voorbij zijn, schenk je de helder geworden wijn over met een heveltje in een nieuwe stolp. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk droesem meekomt van de bodem.

Stap 7: nog even geduld

We zijn er bijna, maar nog even geduld. Laat de nieuwe stolp nog zo’n 4 tot 6 weken staan. Nu mag de wijn op de fles. Een lichtzoete wijn met een frisse smaak is het resultaat. Proost!

Lekkere combinaties met wijn

Je wijn is klaar om te drinken en dat mag natuurlijk wel gevierd worden. Nodig wat vrienden of familieleden uit voor een lekkere borrel. Je kunt je zelfgemaakte wijn lekker combineren met stokbroodjes met brie en verse vijg, druiven, groentechips of andere lekkere borrelhapjes.

 

Peter

Over de redacteur:

Peter de Mooij is een echt natuurmens en vervent kanariekweker, imker en wijnmaker van eigen druiven. In 2010 schreef hij over zijn belevenissen in het blog Landleven op Tuinen.nl.