Kleine insecten met een witte poederlaag op houtige en groene plantendelen gevonden? Wolluis is waarschijnlijk de oorzaak. We geven je graag tips hoe je om van deze plaagbeesten af kunt komen.

 

Hoe herken je wolluis?

Wolluis zijn met witte was bepoederde insecten die ovaalronde eieren afzetten op planten. De dieren hebben qua uiterlijk wel wat weg van een pissebedden en zijn zo’n 0,3 tot 0,6 cm lang. ze voeden zich met plantsappen. Door het opzuigen hiervan zal de plant langzamerhand verzwakken. In tegenstelling tot de grijze pissebed is een volwassen witte wolluis echter maar zo’n 0,3 tot 0,6 cm lang. Tijdens zijn verblijf op planten scheidt de wolluis een stof af genaamd honingdauw, waarop zich weer roetdauw ontwikkelt. De plant ziet er daardoor minder fraai uit en zal steeds meer achteruitgaan.

 

Een plaag onder waardplanten

Wolluis kan zowel bij tuinplanten als bij kamerplanten een ware plaag vormen. Ze worden veel gezien bij kamerplanten zoals bromelia‘s, orchideeën, cyclamen, cactussen, croton, Kaaps viooltje, crassula en Sint jozefplant. In de tuin vind je ze vaak op planten zoals passiebloemen, hibiscus, varens, druiven, bamboe, olijfbomen en citrusbomen.

wolluis op kamerplant

Bestrijden en voorkomen van wolluis

  • Zet de aangetaste plant in quarantaine; afgezonderd van de rest, zodat de parasiet niet over kan springen op je andere planten.
  • Snoei de plant waar nodig.
  • Veeg de parasiet van de plant af met een een wc-papiertje en gooi dat weg. Voor de zekerheid was je je handen na afloop grondig.
  • Spuit de resterende luizen en eitjes zelf van de plant af door middel van een krachtige plantenspuit met water. Spuit elke dag tot de luizen verdwenen zijn.
  • Besef dat je vaak zelf het grootste verspreidingsgevaar bent doordat je ongemerkt fungeert als transportmiddel van de wolluis. De luizen verspreiden zichzelf namelijk niet gemakkelijk, maar hoppen jouw kleding zo naar een andere plant.
  • Wanneer de witte waas steeds terugkomt of al breed over de plant verspreid is, kan het nodig zijn met een wattenstaafje een mengsel van water en spiritus over de parasiet heen te strijken.
  • Is de plaag zo hardnekkig dat je er met de bovenstaande tips nog niet van af bent gekomen? Dan zijn verschillende producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om dit te bestrijden.
  • Voorkom dat je planten op de tocht staan, dit trekt sneller wolluis aan, en maak ze weerbaarder met de juiste plantverzorging.
Lees meer  Komkommer oogsten en bewaren

Bekijk meer Ziekten en plagen