Worden je bramen niet gelijktijdig rijp, maar blijven gedeelten rood en onrijp? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met bramengalmijt, ook wel rode vruchtziekte genoemd.
 

Het probleem

Door aantasting van galmijt worden bij de bramen niet alle delen van de vrucht gelijktijdig rijp. Sommige delen van de braam verharden en worden felrood. De bramengalmijten hebben rode vruchtziekte veroorzaakt.
 

De oorzaak

Minuscuul kleine galmijten zorgen voor de aantasting. De bramengalmijten leggen eieren in de bloemen van de plant. Nadat de eieren zijn uitgekomen voeden de mijten zich aan de bramenplant. De mijten zuigen uit verschillende delen van de plant, maar alleen de vruchten ondervinden daar schade van. De bessen worden namelijk door de plaag ingespoten met een vloeistof die ervoor zorgt dat de aangetaste vruchtdelen niet afrijpen. 

 

Voorkomen

  • De ene mijt is de andere niet. Zet roofmijten in, deze felle rakkers bestrijden op een natuurlijke manier de bramengalmijt.
  • Snoei de takken en stengels die het afgelopen jaar vrucht gedragen hebben volledig weg. Verwijder al het gesnoeide hout uit de tuin.

     

Bestrijding van bramengalmijt

Lukt het niet om op een natuurlijke manier van de plaagbeesten af te komen? Er zijn verschillende methodes toepasbaar en producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om dit te bestrijden. 

  • De mijten overwinteren op de plant. Preventief behandelen is daarom raadzaam.
     

Bestrijding volgens het boekje

Elk bestrijdingsmiddel dat wordt verkocht is uitvoerig onderzocht en getest op de risico’s voor mens, dier en milieu. Het op de juiste manier toepassen van bestrijdingsmiddelen is niet alleen van belang voor het groen, maar ook voor het milieu en voor jezelf.

Bekijk hier de 10 tips voor een verantwoorde aanpak van onkruid, plantenziekten en ongedierte.
 

Lees meer  Milieubewust tuinieren is niet moeilijk