Een vijver is een enorm leuke en nuttige aanvulling van je tuin, maar het vergt ook veel aandacht en verzorging. Ook deze maand is er genoeg te doen. Wat zijn de klusjes voor de vijver in september? Iedere maand geven we in de vijverkalender tips over het onderhoud van de vijver en het verzorgen van de vissen.
Vijverkalender september
Begin deze maand is het in de vijver nog volop zomer, maar aan het einde van de maand begint het verval van de beplanting al zichtbaar te worden. Zeker nu is het van belang de waterhardheden op te meten.
Vijveronderhoud
- Dun nog steeds het teveel aan zuurstofplanten uit.
- Verwijder de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten.
- Afstervende en ontbindende waterplanten geven zoveel CO2 vrij, dat verzuring van het vijvermilieu op de loer ligt. Vooral de GH waarde moet voldoende hoog zijn om de overschotten van dit CO2 te kunnen binden.
Waterpeil controleren
Houd het waterpeil in de gaten, vooral als je vijver wordt bijgevuld door regenwater. Zorg ervoor dat het water niet te laag komt te staan, omdat dit de waterkwaliteit kan beïnvloeden.
Algenbeheer
De overgangsperiode van zomer naar herfst kan gunstige omstandigheden creëren voor algenbloei. Controleer regelmatig op overmatige algen en verwijder ze handmatig. Overweeg ook het gebruik van algenbestrijdingsmiddelen, maar wees voorzichtig en volg de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig.
Voorbereiding op bladval
In september beginnen bomen hun bladeren te verliezen. Installeer een vijvernet of gebruik een schepnet om te voorkomen dat bladeren in de vijver terechtkomen. Bladeren die in het water terechtkomen, kunnen afbreken en de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.
Vissen verzorgen
Hoewel de buitentemperaturen vooral ’s nachts al behoorlijk kunnen dalen, zal het vijverwater nog wel redelijk op temperatuur blijven. Om de conditie van de vissen op peil te houden of om deze eventueel nog te verbeteren voert u rijkelijk met een kwalitatief goed voer.
Najaar en winter zijn het beste moment om waterviolier in de vijver aan te brengen. Deze schitterende zuurstofplant is wintergroen en geeft eind april begin mei al de eerste bloemen. Na een maand bloeien gaat de kracht er een beetje af. In de zomer domineren andere soorten de vijver tot september. Dan slaat het evenwicht langzaam om in het voordeel van de waterviolier. Lidsteng en Sterrenkroos zijn ook goede planten voor september. Wie nu nog fonteinkruid wil kan rossig fonteinkruid nemen of nog wat later in het jaar paarbladig fonteinkruid. Deze laatste is niet helemaal een fonteinkruid meer te noemen volgens de laatste wetenschappelijke determinaties.