Zijn er witgrijze stippen op de bladeren van je planten verschenen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met meeldauw, een parasiterende schimmel die ook wel witziekte wordt genoemd.
Wat is meeldauw?
Meeldauw is een veel geplaagde parasiterende schimmelziekte in zowel de moestuin als de siertuin. Schimmels behoren tot een lagere plantensoort die geen bladeren, stengels en wortels hebben om zelf de voedingsstoffen te kunnen vormen die nodig zijn om te kunnen groeien. Meeldauw parasiteert op een gastheer, veroorzaakt bladval en laat soms de gastheer zelfs sterven. Vooral in de zomer (bij droog weer) kan de ziekte snel op komen zetten.
Herkennen van meeldauw
Meeldauw komt vooral opzetten tijdens droog en warm weer en is te herkennen aan de witte, meelachtige stof aan de bovenzijde van de bladeren, bloemen en stengels. Na verloop van tijd wordt de witte schimmel donkerder en krullen de bladeren zich omhoog.
Verschil tussen echte en valse meeldauw
Er bestaat ook een plantenziekte die bekend staat als valse meeldauw. Deze ziekte lijkt veel op echte meeldauw, maar kent toch enkele verschillen. Zo veroorzaakt valse meeldauw juist schimmelpluis aan de onderzijde van de bladeren. De bovenzijde van de bladeren is bedekt met gele vlekken die bruin kunnen verkleuren.
Bekijk ook: 10 tips voor natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen
Planten die gevoelig zijn
Onder meeldauwgevoelige planten in de siertuin bevinden zich:
- rozen,
- begonia’s,
- (herfst)asters,
- ridderspoor,
- phlox,
- berberis,
- bergamot,
- esdoorn en
- kamperfoelie.
In de moestuin hebben de volgende gewassen vaak last van deze ziekte:
Voorkomen
Meeldauw kun je gelukkig op een aantal manieren vrij goed voorkomen. Met de volgende tips maak je de kans een stuk kleiner op de witte schimmelziekte:
- Wanneer planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen zullen ze minder snel last hebben van meeldauw.
- Zorg er tijdens droog weer voor dat je voldoende extra water geeft zodat de planten niet kunnen verzwakken.
- Plant je planten niet te dicht op elkaar, zodat ze voldoende lucht krijgen.
- Als je de schimmelziekte toch hebt gespot, is het verstandig om in het begin zoveel mogelijk de aangetaste bladeren te verwijderen.
- Is de grond eenmaal aangetast met een schimmelziekte dan is het verstandig om op die plaats geen meeldauwgevoelige planten meer te planten. Als dit niet mogelijk is kan de grond op de aangetaste plaats ververst worden.
Bestrijding
Soms valt er echter niet tegen deze schimmel op te boksen. Trek het jezelf niet teveel aan, met bepaalde weersomstandigheden ligt de ziekte nu eenmaal op de loer. De beste remedie is:
- Snoei de door meeldauw aangetaste delen zoveel mogelijk weg.
- Verzorg de plant vanaf nu heel goed en let er vooral op dat de plant voldoende vocht krijgt zodat deze niet meer kan verzwakken.
Gaat je plant ten onder, of zit ‘ie’ helemaal onder? Dan kan het verstandig zijn om een (natuurlijk) bestrijdingsmiddel te gebruiken. Deze middelen kun je aanschaffen in het tuincentrum. Wanneer de schimmel de plant steeds meer overneemt zal de groei namelijk afnemen of volledig stoppen. In het ergste geval kan de plant zelfs afsterven.
Lees ook:
Ik had meelduw op al mijn krentenboompjes (Amelanchier),heb melk en water in de juiste verhouding dagen lang gebruikt doch de meeldauw bleef.Het drastisch terugsnoeien ( tot er geen bladeren meer waren) op het eind van juli en de boompjes zijn opnieuw uitgelopen met nieuw bladeren zonder meeldauw was de oplossing.Enig nadeel de boompjes zijn door het terugsnoeien een stuk kleiner geworden.Besluit gebruik van een mengsel van melk en water werkt bij mij dus niet.!De komende zomer zal ik indien nodig toch chemische middelen gebruiken ingeval er meeldauw terug keert.
Op de Chinese roos, ook meeldauw, hoe duw je dat er weer af??
Ik heb last van een witte schimmel op mijn euonymusstruikjes. Weet niet of het meeldauw is. De blaadjes vallen massaal af.
Hoe moet ik dit bestrijden??
Wachten tot het overgaat lijkt me geen optie.
Heeft iemand goede tips en/of ervaringen met meeldauw op een perzik boompje (heel jong net gekweekt)?? Bij voorbaat dank!!!!!!
Las net net ergens 100 gram verse heermoes laten trekken in 1 ltr water, planten daarmee besproeien ….
Maak een water-melk mengsel.
1 deel melk met 4 delen water in een spuitbus. Plant goed nat maken en na een paar dagen herhalen.
Niet mee wachten. Met 2 dagen zit de plant er zo vol mee dat hij niet meer te redden is.
Bedankt voor deze tip. Meteen gemaakt en mijn acanthus ingespoten. Hopelijk helpt het.
beetje een jammerlijk artiekel……
leuke info maar 0.0 wat er tegen te doen/ nee leuk een natuurlijk middel…. welke/ ?
Er staan duidelijke tips bij