Kust of zeegroenten in onze moestuin
Onze moestuin bestaat uit heel wat groenten, maar een groep die het tegenwoordig bijzonder goed doet zijn de zeegroenten. Deze zeegroenten zijn zoals de naam het al verklapt oorspronkelijk te vinden aan de kustgebieden.
Ze groeien er optimaal en bovendien onderscheiden we tal van soorten die we voordien misschien nog niet kenden. Een aantal van deze zeegroenten maakten zelfs hun opwachting als delicatesse, anderen zijn dan weer onbekend.
Een tuin met kustplanten als variatie
We vergeten vaak dat heel wat planten en groenten het ook prima doen in pot. Ook dat gaat uitstekend bij kustplanten waardoor we onze tuin rijkelijk kunnen aankleden met mooi gevulde combinaties. Probeer en combineer zo de mooie blauwgrijze kleur van zeekool met de fijne bladstructuur van zeevenkel. Diverse koolgewassen zijn ook afkomstig van de kustgebieden waardoor ze vaak ook als zeegroenten kunnen omschreven worden.
Zeekool, een groente met karakter
Crambe maritima of zeekool vinden we terug aan de kusten gelegen in Centraal – Europa, waar ze al een hele tijd hun nut bewijzen. Ze zijn verwant aan kolen (Brassica) en behoren tot de kruisbloemigen (Cruciferae).
Elk jaar opnieuw toont deze groente het beste van zichzelf door vanaf eind maart opnieuw uit te lopen wat ons toelaat de scheuten te bleken. Deze koolachtige kan ook een sierwaarde hebben in de tuin, met de decoratieve blauwgrijze bladeren en de witbloemige schermen is deze bijzondere groente perfect toepasbaar als solitaire, alleenstaande plant.
We planten zeekool aan op een goed gedraineerde bodem met kalkrijke bemesting. Daar hij in vochtige gebieden groeit is een goede bewatering tijdens hete zomers wel aangewezen. Met de definitie van een vaste groente zien we de Crambe maritima elk jaar opnieuw opduiken. Elk najaar sterft het bovengrondse gedeelte van de plant af, maar de wortels blijven in leven om het jaar daarop terug uit te lopen tot een nog mooiere plant. Met deze groente wordt het geduld van een tuinder op de proef gesteld want pas na 3 jaar zal de plant goed groeien. Zeekool kan ongehinderd tot 15 jaar op dezelfde plaats blijven groeien, al is scheuren na verloop van tijd aangewezen.
Zeevenkel aan de Zwarte Zee
Crithmum maritima of zeevenkel heeft een uitgesproken smaak met het opvallende typische zilte van zeegroenten. Oorspronkelijk vinden we ze terug aan de kustvlakten van de Zwarte Zee en de Canarische eilanden. We gebruiken de jonge bladeren, vers en rauw; eventueel gemarineerd in azijn, citroen, olijfolie en zout.
De jonge bloemknoppen, bloemen en zaadpeulen zijn eetbaar alsook de stengels en bladeren die gekookt worden als asperges. Zeevenkel is een vaste, doorlevende plant die bijzonder geschikt is om te bleken in het vroege voorjaar. We vermeerderen ze door middel van zaad of scheuren van moederplanten tijdens de winter. Crithmum wordt doorgaans zo’n 30 tot 50 cm. hoog en bloeit haast onafgebroken van juli tot oktober. De plantafstand van deze groente bedraagt 50 x 50 cm.
Lamsoor, een pioniersplant van formaat
Limonium of lamsoor is geen gekke vis maar een zeegroente die ontzettend populair is in Nederland. Bij de bloemschikkers onder ons doet de naam ongetwijfeld al een belletje rinkelen. In de bloemenwinkel worden soortgenoten aangeboden als snijbloemen onder de naam Limonium of Statice.
De echte zeegroente (Limonium vulgare) vinden we terug op de Waddeneilanden, langs de Waddenkust op de kwelders. Deze vorm is meerjarig en groeit dan ook op wortelstokken die het volgende jaar terug opnieuw zullen uitlopen.
Lamsoor kan men ook als een pioniersplant omschrijven daar ze vaak op plaatsen groeit waar eerder al zeekraal groeide. Ze zijn zilt van smaak maar echter minder zout dan de bekende zeekraal. In de keuken kunnen we ze gebruiken bij alle soorten visbereidingen.