Met compost kun je de kwaliteit van de bodem in je tuin verbeteren. Deze bodemstructuurverbeteraar bevat veel organische stof die voeding voor je planten levert. 

Ieder jaar kan in maart of april een laagje compost van circa anderhalve centimeter worden aangebracht in de border en op het gazon. Zelf compost maken is heel gemakkelijk, daar heb je geen grote tuin of moestuin voor nodig.

compost zelf maken

Wat is compost?

Compost is een mengsel van halfvergane plantdelen en ander organisch materiaal. Na het composteerproces wordt het waardevolle humus voor de grond. Humus verbetert de grondstructuur, het bodemleven en de waterhuishouding door zijn absorberende vermogen.

Hoe maak je compost?

Een composthoop moet altijd in de schaduw gemaakt worden zodat deze niet door het zonlicht uitdroogt. Om een composthoop te maken moet de ondergrond goed losgemaakt worden. Grove takken op de bodem zorgen voor een goede afwatering. Voor de hoop is een afmeting van 1,50 x 1,50 m is voldoende.

Laag voor laag

De eerste laag die aangebracht wordt bestaat uit een 25-30 cm dikke laag huis-, tuin- en keukenafval van plantaardig of dierlijk materiaal. Dan is het goed om een laagje kalk aan te brengen en een laagje oude compost. Dit versnelt het proces. Hier bovenop komt weer een 25-30 centimeter dikke laag plantaardig en dierlijk materiaal en zo ga je verder.

Na een hoogte van 1,5 m dek je de composthoop af met stro. Laat vervolgens de hoop 3 maanden rusten. Na 3 maanden kan de hoop omgezet worden, waarna deze nog 3 maanden moet rusten. Daarna is het klaar voor gebruik!

composthoop

Wat mag er niet op de composthoop?

Het is niet verstandig om aardappelschillen op de composthoop te gooien die behandeld zijn met een anti spruitmiddel. Het anti spruitmiddel gaat bacterievorming tegen en zal het composteren bemoeilijken. Kool met knolvoet die op de hoop is gegooid kan er voor zorgen dat de knolvoet zich verder verspreid. Dikke lagen grasafval of bladeren moeten vermengd worden met ander materiaal zodat het luchtig wordt. Gekookt voedsel trekt ongedierte aan. Je kunt beter ook geen onkruid dat al zaad heeft gezet op de hoop deponeren. De kans is groot dat de zaden zullen overleven en je straks met jouw zelfgemaakte compost de onkruidzaden royaal door de tuin heen strooit.

Lees meer  Zelf een herfstkrans maken

 

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook: Moet je de composthoop in de winter afdekken?