De basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Het is een inheemse plant in India, maar wordt al heel lang in Europa gekweekt, met name in het Middelandse Zeegebied. 

Kweken van basilicum

Basilicum is een eenjarige plant die vanaf half mei buiten in de volle grond gezaaid kan worden. Het is ook mogelijk om in april in een kasje te zaaien en de planten eind mei buiten uit te planten. Basilicum is een warmteminnend kruid, dat beslist op een zonnige, beschutte plaats moet staan in een vruchtbare, vochtdoorlatende bodem. Het plantje heeft een bossige opgaande groeiwijze en wordt ongeveer 50 centimeter hoog. De kleine lipbloemen die in augustus aan de plant verschijnen kunnen beter afgeknipt worden, omdat deze in ons land nooit rijp worden en zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft als voordeel, dat de plant zijn bossige vorm blijft houden en meer kleine groene aromatische blaadjes krijgt om te oogsten.

Soorten basilicum

Er zijn ruim 160 verschillende soorten basilicum. Sommige zijn bijna net zo mooi als echte sierplanten. Zo is Ocimum basilicum variëteit Citriodorum altijd een goede keus vanwege de citroengeur die deze plant verspreidt. Hoewel de geur van basilicum veel insecten verstoot, komen vlinders en bijen juist op de planten af.

Culinair gebruik

Basilicum heeft een heel aangename geur en wordt om die reden in veel landen gebruikt. Italianen zijn er dol op en voegen het als keukenkruid toe aan sauzen, vooral aan Napolitaanse. In de Provençaalse keuken is het eveneens een onmisbaar ingrediënt, denk aan de beroemde soupe au pistou (pesto-soep). De blaadjes geven elke salade een bijzondere smaak, doen het goed in allerhande pastagerechten en combineren uitstekend met verse tomaten, knoflook en aubergines. Het haalt de smaak van mosselen en omelet op.

Tip: Voor een overheerlijke dressing: hak basilicum nóóit fijn! Om te voorkomen dat de blaadjes hun aroma verliezen, scheur je de basilicumbladeren in kleine stukjes.

Lees meer  Zo bewaar je je zomeroogst in het najaar!

Geneeskrachtige toepassing

Basilicum is rijk aan vluchtige oliën en bevat meer dan 20 chemische stoffen, waaronder kaneelaldehyde (kaneel), citral (citroen), tijmol (tijm) en kamfer. Het is rijk aan vitaminen A en C, calcium en ijzer. Het is dus niet alleen lekker maar ook erg gezond! Vanwege de stimulerende werking wordt het kruid ook vaak gebruikt bij griep en verkoudheid. Zo zou een aftreksel van de plant de spijsvertering bevorderen en helpen tegen verkoudheid. Ook wordt het gebruikt in gevallen van maagontsteking en geeft het verlichting bij buikkramp tijdens menstruatie. Daarnaast heeft het een stimulerende werking en bevordert de weerstand tegen infectie.

Als laatste kun je insectenbeten behandelen door er onmiddellijk met een vers blaadje overheen te wrijven. Oppassen geblazen! Bij sommige mensen kan dit echter huidirritaties veroorzaken. Basilicumthee heeft de naam dat het misselijkheid verdrijft. Tot slot is

Tip: Gebruik het kruid als huismiddel tegen vliegen. Zet een paar potten basilicum in de keuken en alle vliegen blijven weg.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook: