Zelf fruit kweken kan in potten op het terras of balkon. Maar ook met fruitplanten die gewoon tussen de sierplanten staan, of in een speciale fruithoek in de (moes)tuin. Bessenstruiken passen prima in een kleine tuin en ze bestuiven zichzelf.

Aalbessen kunnen als losse struik heel goed tussen sierplanten groeien of als haag tegen draden worden geleid. Kruisbessen zijn ook als stamboompjes, op een onderstam geënt, heel decoratief. 
Het staat leuk in de tuin en op het balkon en niets smaakt zo lekker als zelfgekweekt fruit: vers, als jam, compote of op welke manier dan ook!
 

Veel soorten van de Ribes

Van het geslacht Ribes bestaan ruim 150 verschillende soorten, het zijn gladbastige of gedoornde, niet-wintergroene heesters met mooi drie- of vijflobbig blad. Sommige soorten zijn prachtig in de siertuin, andere zijn niet alleen mooi maar geven bovendien heerlijke vruchten. Dat zijn van oudsher de rode en witte aalbessen (Ribes rubrum), zwarte bessen (R. nigrum) en de behaarde kruisbessen (R. uva-crispa). 
 

Snoepen van verschillende soorten bessen 

Er zijn ook hybriden-bessensoorten, zoals de jostabes, een kruising tussen zwarte bes en kruisbes. En natuurlijk de niet verwante bosbessen, Amerikaanse blauwe bessen voor zure grond, cranberry’s, rode vossenbessen (Preiselbeeren) en nog veel meer. Leuk om enkele van die soorten in de tuin te hebben. Lekker om van te snoepen en te oogsten, ook voor kinderen!

Rode aalbessen

Aalbessen (Ribes rubrum) zijn in België ook bekend als trosbessen. De rode hebben een zoetzure smaak. Zeer bekende rassen zijn o.a. ‘Jonkheer van Tets’ (vrij ‘losse’struiken, mooie grote bessen, rijp vanaf begin juli), ‘Stanza’ (grote donkerrode bessen, vanaf midden juli) en ‘Rondom’ (dichte trossen middelgrote bessen, vanaf tweede helft juli). 
 

Witte aalbessen

Witte aalbessen (ook Ribes rubrum) smaken zoeter met meer aroma. Vogels zien de witte bessen niet en laten ze beter met rust dan rode bessen. Goede rassen zijn o.a. ‘Echte Witte Parel’ en ‘Witte Hollander’. Beide geven dikke, doorschijnende bessen in lange trossen en zijn rijp in juni-augustus.
 

Lees meer  Superfood asperges kweken

Zwarte bessen

Zwarte bessen (Ribes nigrum) dragen vruchten aan het eenjarige hout. Het sap heeft de bekende cassis-smaak. Het vitamine-C-gehalte is hoog. Zeer bekende rassen zijn o.a. ‘Wellington XXX’ (rijpt vanaf juni), ‘Black Reward’ (juli) en ‘Baldwin’ (juli). 
 

Kruisbessen

Kruisbessen zijn in België bekend als stekelbes of knoesel (Ribes uva-crispa) dragen ook aan eenjarige twijgen. De vruchten smaken heerlijk en rijpen in juni-augustus. Ze zijn er met bijna witte vruchten (‘Whitesmith’), gele (‘Höning’s Früheste’, ‘Goudbal’), groene (o.a. ‘Greenfinch’, ‘Grüne Hansa’), donker paarsrode ( ‘Whinham’s Industry’, ‘May Duke’) en lichtrode, zoals de doornloze (!) ‘Captivator’ die ook nog eens zeer resistent tegen meeldauw is.
 

Verzorging

Aalbessen en kruisbessen groeien in iedere niet te droge grond. Verbeter de grond in het plantgat bij het inplanten met compost. Houd bij rode en witte bessen en kruisbessen een plantafstand van 1 à 1,5 m aan, bij zwarte bessen meer: 1,5-2 m. Snoei de takken na het inplanten tot de helft terug. Daarna ieder jaar na de oogst snoeien. Bij aalbessen ook zomersnoei toepassen voor maximale vruchtrijping.
 

Wist je dat?

Rode bessen bevatten weinig calorieën: 35 Kcal per 100 gr. Ze zijn rijk aan vitamine A, B en C en bevatten vier keer zoveel vezels als aardbeien: 8 g/100 g.
Rode en  witte aalbessen en kruisbessen zijn vers heerlijk met yoghurt, ijs, chocola, vla of slagroom. Bij zwarte bessen ontstaat de verrukkelijke cassis-smaak door ze te koken.